Pupovac i Gajica sastali se s državnim odvjetnikom

Saborski zastupnici SDSSa Milorad Pupovac i Ratko Gajica sastali su se danas s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i predstavili mu "indicije kojima raspolažu o APNovoj kupnji imovine izbjeglih Srba". L

"S Bajićem smo se dogovorili da sve moguće činjenice kojima mi ili građani budemo raspolagali dostavimo Državnom odvjetništvu kako bi moglo provesti potpunu istragu", izjavio je Pupovac za Hinu.

Pupovac je prošli tjedan optužio Agenciju za posredovanje i promet nekretninama da otkupljuje kuće srpskih povratnika bez njihova pristanka te od Vlade zatražio da odmah zamrzne rad te agencije.

Direktor APN-a Vladimir Goatti danas je odbacio te optužbe ustvrdivši da je APN "čist".

Pupovac je nakon današnjeg sastanka rekao da ne zna točno o koliko je kuća riječ te da brojčane podatke ne želi iznositi dok se ne provjere. Rekao je da se zadnjih dana javljaju ljudi i govore o tome što im se dogodilo te traže pomoć u podnošenju prijava i pokretanju sudskih postupaka te da su samo na kninskom području prošli vikend pristigle tri prijave.

Pupovac je ustvrdio da APN sudjeluje u slučajevima otkupa bez pristanka vlasnika te u načinu na koji se isplaćivao novac za otkupljene kuće, odnosno "isplati na ruke". Rekao je da je danas Bajić dobio iskaz svjedoka kako se "novac isplaćivao na ruke".

"Obavijestili smo državnog odvjetnika i o mehanizmu dvostrukih ugovora - s jedne strane prikazuje se iznos vrijednosti ugovorene imovine prema vlasniku koji je u pravilu manji i drugi koji ide prema APN-u i u pravilu je veći", rekao je. Ocijenio je da je to možda najrašireniji oblik kriminala u vezi s otkupom kuća, gdje se jednako pljačka vlasnik i država.

Pupovac je rekao da to nisu činile samo agencije iz Srbije i Crne Gore nego da se to činilo i u Hrvatskoj jer su većinu kupoprodajnih ugovora ovjeravali hrvatski javni bilježnici, samo što su se uvijek pronalazili mehanizmi za dvojne ugovore. Punomoći i potvrde o predanu novcu ovjeravane su, ako jesu, u Srbiji i Crnoj Gori ili u BiH, dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor APN-a Vladimir Goatti izjavio je pak danas da je, čim je doznao za moguće nepravilnosti s ugovorima o kupoprodaji kuća građana srpske nacionalnosti, o tome izvijestio Državno odvjetništvo, policiju i druga državna tijela te da je sa svim inkriminiranim osobama prekinuo suradnju.

"Za APN mogu reći da je čist, a prijevare su vezane za državljane dvojnog državljanstva koji žive izvan Hrvatske i bili su nositelji kupoprodajnih ugovora raznih agencija iz Srbije i Crne Gore", rekao je Goatti za Hinu. Dodao je kako se ne bi zakleo da se "ne radi i o prljavoj konkurentskoj borbi, ali i problemima unutar obitelji, npr. da otac ne zna da su mu djeca prodala kuću ili obrnuto".

Pozvao je građane da, ako o tome išta znaju, da obavijeste APN te je izrazio žaljenje što APN nije odmah obaviješten kad su uočene nepravilnosti.

Kako bi spriječio svaku mogućnost krivotvorenja kupoprodajnih ugovora, APN je 14. prosinca zabranio svako poslovanje i provedbu kupoprodajnih ugovora sa svim opunomoćenicima čija je punomoć ovjerena u državama biše Jugoslavije. Tek nakon provjere punomoći u sudovima u zemljama s područja bivše države, APN će te ugovore moći sklopiti, rekao je Goatti.

Odbacio je tvrdnje da APN "daje novac izravno na ruke". "APN kupuje nekretnine za korist Hrvatske i novac za sve te nekretnine, kad se provede kupoprodaja, isplaćuje preko računa poslovnih banaka", rekao je Goatti.

Pupovac je za današnje izdanje vojvođanskog "Građanskog lista" izjavio da će SDSS poslati pismo srbijanskom premijeru Vojislavu Koštunici i tražiti da tamošnje državno odvjetništvo pokrene istragu protiv osoba osumnjičenih za prijevare i nezakonitosti te da pod nadzor stavi sve agencije uključene u otkup kuća.

(Hina) xbma yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara