Pupovac: Nekome je odgovaralo da nakon skupa napravi incident

POTPREDSJEDNIK SDSS-a Milorad Pupovac je u večerašnjoj emisiji Otvoreno aferu vezanu uz Dodikove izjave obrazložio "namjerom da se izazove incident" nakon skupa SNV-a.

Pupovac, koji tvrdi da je "teškom mukom" došao u studio, rekao je kako je prilika za razgovor propuštena te da su u potpunosti zanemarene pozitivne poruke SNV-ovog skupa. Uvjeren je da se protiv srpskih političara u Hrvatskoj digla hajka, odnosno da ih se povezuje s Dodikom i njegovim porukama, a da je sve to posljedica nastojanja da se zasjene ili ignoriraju "negativne poruke sa skupa koji se u Zagrebu dogodio dan ranije", a kada su "napravljeni brojni popusti".

Pupovac je, također, najavio kako će SNV uputiti pismo predsjednicima Mesiću i Tadiću kako bi se pokušali poboljšati srpsko-hrvatski odnosi.

Furio Radin, zastupnik talijanske manjine u Saboru, stao je u obranu svog kolege nazvavši skup SNV-a "veličanstvenim" i opisavši njegove poruke kao "poruke suživota poput onoga koji se desetljećima gradi u Istri".

Tonino Picula, bivši ministar vanjskih poslova, je rekao kako su Dodikove izjave posljedice nastojanja da postane "najmarkantniji srpski političar", a za što je sjajna prilika to da je u Srbiji trenutno kriza vlade. Picula je, s druge strane, izjavio da se ne treba bojati neke veće eskalacije i odnosima među državama jer, srećom "imamo tutora u obliku Europske unije".

U emisiji je gostovala i potpredsjednica Vlade, Jadranka Kosor, koja je izjavila da "potpisuje" riječi s kojima je predsjednik Mesić reagirao na Dodikove izjave.

Za Srbiju je "tragedija da Čedomir Jovanović dobiva tek 5,2 posto glasova"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politolog Branko Caratan je, pak, Dodikove, a prije toga izjave Vuka Jeremića o Hrvatskoj kao počinitelju etničkog čišćenja, doveo u vezu s unutarnjopolitičkom situacijom u Srbiji i BiH, odnosno činjenicom da su čak i nominalno pro-europski političari taoci nacionalizma, odnosno da su prisiljeni koristiti retoriku Miloševića i Karadžića.

Za Srbiju je po njegovom mišljenju "tragedija" to što opcija koja priznaje realnost nezavisnog Kosova dobiva tek 5,2 posto glasova.

"Dodik je, zapravo, hrvatski aktivist u Banjoj Luci"

Žarko Puhovski je, pak, najnoviju eskalaciju retorike između hrvatskih i srpskih političara objasnio time što se išlo prebrzo u normalizaciju odnosa, odnosno da se zbog naglaska na rješavanje pragmatičnih pitanja probleme vezane uz različito tumačenje bliske prošlosti "guralo pod sag".

Za Dodika i njegove sporne izjave je rekao kako su one bile neizbježne s obzirom na političku situaciju u Republici Srpskoj, odnosno da je čelnik bosanskih Srba njima kompenzirao činjenicu da u gospodarskom smislu ima tako dobre odnose s Hrvatskom da bi ga se moglo nazvati "hrvatskim aktivistom u Banjoj Luci".

Puhovski je također izjavio da ga zabrinjavaju pozivi da se Srbi izjasne o lojalnosti, jer je po njegovom mišljenju lojalnost "srednjovjekovna" kategorija "za podanike", dok on smatra da u Hrvatskoj moraju postojati "građani koji njeguju kritičnost".

R.R.
Foto: Vlatka Hren

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara