Pupovac pozvao Vladu da donese program za primjenu Zakona o manjinama

PPREDSJEDNIK Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac pozvao je danas Vladu da što hitnije, u konzultaciji s predstavnicima i organizacijama nacionalnih manjina, donese program primjene novog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina Hrvatski sabor donio je 13. prosinca prošle godine i po njemu nacionalne manjine imaju najmanje pet, najviše osam zastupnika u Saboru, a zastupnike biraju u posebnim izbornim jedinicama.

Njime su definirani i rokovi do kada se pojedine odredbe moraju početi primjenjivati (90 dana nakon donošenja).

No, Vlada u vezi s tim još ništa nije poduzela, rekao je Pupovac na konferenciji za novinare SNV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To se, dodao je, odnosi na dopunske izbore u jedinicama lokalne uprave i samouprave i područne uprave, te na formiranje Savjeta i Vijeća za nacionalne manjine u tim jedinicama.

´Svrha donošenje Ustavnog zakona nije da premijer obilazi glavne gradove Europe i hvali se kako je u Hrvatskoj manjinska politika pozitivna i definirana, već primjena tog zakona, ustvrdio je, naglasivši važnost poštivanja rokova kako novi zakon ne bi bio samo neka vrsta ´izloga za svijet i Europu´, kao onaj HDZ-ove vlasti iz 1992.

Rekao je kako su zatražili razgovor s potpredsjednikom Vlade Goranom Granićem, ali da nisu dobili odgovor te da će pričekati 15 dana nakon čega će s predstavnicima manjina i saborskim zastupnicima dogovoriti kako da ´Vladu dovedu pred svršeni čin´.

SNV-u smeta i što su se stranke vladajuće koalicije i vodeće stranke oporbe, kako je rekao, počele dogovarati o budućem izbornom zakona a bez da se konzultiraju s pripadnicima nacionalnih manjina koje traže da im se u ostvarivanju biračkog prava zajamči pravo na pozitivnu diskriminaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara