Pupovac pozvao Vladu i DIP da se očituju o letcima "templara"

Predsjednik SDSSova Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac zatražio je danas od Vlade i Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) da se očituju o letcima koje je neregistrirana udruga Templari jučer distribuirala na području Splita, Solina i Zadra, a kojima su građane pozvali da ne glasuju za predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića, kojega "templari" nazivaju "srpskim zetom".

Mesićeve birače "templari" doživljavaju, pak, kao "agresivnu manjinu ultraljevičara, bezvjeraca, autonomaša, građane srpske, bošnjačke i ostalih manjina koje su se okupile i zdušno podržavaju srpskog zeta Mesića".

Pupovac je, na konferenciji za novinare u Saboru, ocijenio da je riječ o pokušaju širenja straha i sprječavanja ljudi da iziđu na izbore.

"Taj je letak atak na osnovne ustavne i demokratske vrijednosti države, a budući da se njegovi autori pozivaju na katoličanstvo, kompromitira i osnovne ekumenske vrijednosti, te napada elementarnu laičku prirodu naše države i ulogu Predsjednika RH", ocijenio je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kazao je i kako ga je iznenadila činjenica da je protiv počinitelja podignuta tek prekršajna prijava.

Pupovac smatra da bacanje letaka takvog sadržaja iziskuje kaznenu odgovornost po dvije osnove - kao pokušaj narušavanja regularnosti predsjedničkih izbora te zbog širenja međuvjerske i međunacionale netrpeljivosti.

Ocijenio je i da je letak posljedica završnice predsjedničke kampanje, koja je, smatra Pupovac, "više usmjerena prema ratu i ratnim podjelama, nego prema miru i jačanju građanskih institucija i povjerenja u Republiku Hrvatsku".

(Hina) xibob ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara