Pupovac: Srbi u Istri moraju dobiti svoj politički glas i specifičnu političku težinu

SABORSKI zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli podupro kandidaturu Aleksandra Tašića za manjinske izbore za pulsko Gradsko vijeće i ustvrdio kako je razlog njegova prvoga političkog posjeta Istri nastojanje da srpska nacionalna zajednica, druga po brojnosti, "dobije svoj politički glas i specifičnu političku težinu".

Po njegovim riječima u Istri živi oko deset tisuća Srba po prošlom popisu stanovništva, od kojih je oko pet tisuća u Puli, pa stoga, smatra on, srpska nacionalna zajednica treba dobiti na važnosti i političkoj prepoznatljivosti.

"Srbi se više ne trebaju kriti iza drugih stranačkih lista, a dosta je bilo HDZ-ovih, SDP-ovih, IDS-ovih ili IDF-ovih Srba", poručio je Milorad Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komentirajući oštru osudu premijera Ive Sanadera i nalog za hitnom istragom "vandalskog paljenja kuće srpskog povratnika u Zadarskoj županiji", kazao je kako je takav postupak od premijera očekivao jer ga je nazvao odmah nakon konferencije za novinare koju je u tom povodu sazvao u Zagrebu.

"Da to od njega nisam očekivao, naša stranka ne bi s HDZ-om potpisala sporazum o povjerenju Vladi. Sanader je voljan urediti Hrvatsku po mjeri čovjeka i građanske ravnopravnosti. Upravo zato što u to vjerujem, suradnja između njega i nas je moguća", istaknuo je Pupovac. Za sutra je najavio susret s predsjednikom Vlade na kojem će se dogovoriti o zajedničkom djelovanju kako bi se bolje uredili međuetnički odnosi u Hrvatskoj, tako da Hrvatska ne trpi u približavanju Europskoj uniji.

Pupovac očekuje da premijer i Vlada, kako je rekao, poduzmu takve aktivnosti da se više ne ponavljaju napadi na srpske povratnike, što je, ustvrdio je, postalo uobičajeno u zadarskom zaleđu. Upitavši zašto se takvi izgredi više ne događaju ni u Vukovaru, ni u Kninu, ni u Sisku, rekao je kako su policija i država takva ponašanja već odavno trebali spriječiti i, kako je dodao, onemogućiti mehanizme koji su to godinama dopuštali.

Govoreći o suradnji s IDS-om, kojega politiku suživota i zaštite manjinskih prava sami Srbi u Istri vrlo često hvale, Pupovac je najavio kako njihov vijećnik u Gradskom vijeću neće biti protiv IDS-a upravo stoga što, po njegovim riječima, cijeni politiku te stranke u zadnjem desetljeću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara