Pupovac traži da na pravoslavni Božić nema nastave

Pupovac traži da na pravoslavni Božić nema nastave

MILORAD PUPOVAC, potpredsjednik SDSS-a, od premijera Ive Sanadera i Vlade traži da pravoslavni Božić 7. siječnja bude neradni dan u svim školama, piše Jutarnji list.

Za razliku od prijašnjih godina kada su zimski praznici trajali od katoličkog do nakon Božića koji proslavljaju vjernici prema julijanskom kalendaru, ove godine zbog promjena školskog kalendara nije tako. Naime, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta su izjednačili trajanje prvog i drugog polugodišta, što je zimske praznike podijelilo u dva dijela. Prvi dio trajao je od 24.12 do 2. siječnja.

Sutra, kada se slavi blagdan Sveta tri kralja, nastave u školama neće biti jer se radi od državnom prazniku, dok će situacija na pravoslavni Božić 7. siječnja biti drugačija. Jedino djeca koja u Podunavlju pohađaju nastavu po programu na srpskom jeziku, kao predviđa školski kalendar, neće imati nastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je preporučilo da 7. siječnja škole normalno rade, čime nisu zadovoljni pravoslavni vjernici. Oni su, kako tvrdi Milorad Pupovac, svoje nezadovoljstvo izrazili brojnim dopisima, pa je potpredsjednik SDSS-a već razgovarao s premijerom Ivom Sanaderom.

Pupovac je dobio odgovor kako se samo radi o usklađivanju našeg školskog kalendara s onim u europskim zemljama. On će danas od premijera Sanadera i Vlade zatražiti da donesu odluku prema kojoj bi 7. siječnja bio proglašen neradnim danom u svim školama. Ne prihvati li Sanader njegovu inicijativu, Pupovac će tražiti da se školski kalendar izmijeni za iduću godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara