Pupovac: Zadovoljan sam prijedlogom državnog proračuna

ZASTUPNIK srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac danas je na seminaru "Nacionalne manjine u lokalnoj zajednici" u Sisku izjavio da je "zadovoljan prijedlogom državnog proračuna u dijelu o obnovi kuća srpskih povratnika".

Prijedlogom proračuna za 2005. za obnovu tih kuća izdvaja se 60 posto više novca nego ove godine ili oko milijardu i pol kuna kojima se može obnoviti šest do osam tisuća kuća, kazao je, podsjetivši da je podneseno oko 15 tisuća zahtjeva za obnovu kuća iz raznih osnova.

"Ako to uspije iduće godine, bila bi to najveća obnova porušenih kuća nakon najveće obnove kuća za hrvatske povratnike", rekao je Pupovac.

Do kraja ove godine, naveo je Pupovac, završiti će obnova oko 4000 kuća od četvrtog do šestog i oko 5000 kuća od prvog do trećeg stupnja oštećenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osvrnuo se na pitanja o primjeni Zakona o konvalidaciji, koji se odnosi na priznavanje prava na mirovine i radni staž, rekavši da "nije zadovoljan radom Ministarstva pravosuđa i ostalih državnih tijela u tom području". Najavio je da će na tom pitanju ustrajati u daljnjim razgovorima s Vladinim predstavnicima.

S Vladom razgovaramo i o "okončanju procesa optuživanja za ratne zločine", jer je to jedna od zapreka povratku Srba u Hrvatsku, naveo je Pupovac, naglasivši da je "u Sisačko-moslavačkoj županiji podignuto mnogo optužnica protiv Srba" te da su "za ratne zločine optuženi nesretnici koji su se zatekli u ratnoj situaciji, a vođe pobune nisu optuženi".

O ulozi nacionalnih manjina u lokalnoj zajednici na seminaru su govorili pomoćnica predstojnice Vladina Ureda za nacionalne manjine Bahrija Sejfić i predsjednik državnog Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

U radu skupa, koji su priredili Savjet, Ured i grad Sisak, s potporom OESS-a, sudjelovali su predstavnici županijskih, gradskih i općinskih vijeća nacionalnih manjina iz Sisačko-moslavačke županije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara