Pusić: EU nakon islandskog slučaja zna kako s problemima poput Ljubljanske banke

Tekst: I.Ka.
Foto: Drago Sopta/Cropix

VESNA Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU kazala je kako su "rekonstrukcija brodogradnje i dokidanje operativnih poticaja preduvjeti za otvaranje i zatvaranje pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje". Dodala je kako će Hrvatska dobiti niz uvjeta koja će morati ispuniti prije otvaranja i zatvaranja tog poglavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusić se osvrnula i na slovensku blokadu koja za otvaranje poglavlja Tržišno natjecanje uvjetuje ponovnim ulaskom Ljubljanske banke u Hrvatsku. Pusić je taj problem usporedila s onim kojeg su imali britanski i nizozemski štediše nakon propasti islandske banke Icesave. "Ne znamo kako će Europska komisija i zemlje članice reagirati na taj problem, ali mislim da je nakon islandskog slučaja taj tip problema postao zemljama članicama puno jasniji", objasnila je Pusić.

Pusić je i potvrdila uskoro otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava. Pusić je ponovila da o izvješću haškog tužitelja Sergea Brammertza ovisi odluka nekoliko zemalja članica EU o otvaranju tog poglavlja. Naglasila je da prije zatvaranja tog poglavlja treba "početi provoditi model imenovanja sudaca po novim pravilima utemeljenim na objektivnim kriterijima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara