Pusić i Mimica nakon sastanka sa Swobodom: O izborima se odlučuje u Hrvatskoj

Foto: Damjan Tadić / Cropix

NAKON sastanka s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesom Swobodom SDP-ovac Neven Mimica i HNS-ovka Vesna Pusić su kazali da se o izborima prvenstveno odlučuje u Hrvatskoj.

Mimica je rekao da se "opću sliku nezadovoljstva Vladom" može ublažiti kad su u pitanju konkretni poslovi, primjerice u vezi poglavlja Pravosuđe, i obavljanjem poslova koje je dala Europska komisija. "Mislim da ipak postoji toliko snage, toliko volje, pa i političke odgovornosti Vlade da se koncentrira barem na taj dio posla i da ga barem obavi na način koji će biti značajan za hrvatsku budućnost", kazao je Mimica te dodao kako misli da niti jedna "relevantan politička stranka" ne želi da pregovori traju do jeseni. Tvrdi da niti jedna relevantna politička stranke ne govori o izborima prije lipnja, jer svi očekuju da Vladi napravi sve kako bi pregovori završili do tog mjeseca.

Izbori prije referenduma o EU

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Smatra kako dobra Vlada uz pregovarački tim i ministarstva ovih par koraka, koji su možda i veliki, može i mora napraviti u nekoliko mjeseci pred nama. "Europski parlamentarci drže da je to moguće, da je to težak zadatak, ali još uvijek moguć zadatak", kazao Mimica i još jednom ponovio stav SDP-a da se izbori moraju održati prije referenduma o ulasku u EU, kako se građani na referendumu ne bi izjašnjavali o aktualnoj Vladi.

I Pusić i Mimica smatraju da je realan završetak pregovora u lipnju. Pusić kaže da se trebaju obaviti poslovi "tehničke prirode" do lipnja, a oko poslova "političke prirode" se diplomatski trebaju angažirati najviše premijerka Kosor i predsjednik Josipović pa svi drugi. Prema njezinim riječima, četiri konkretne operativne stvari koje se tiču Poglavlja 23. mogu se odraditi u idućih mjesec dana te bi tada imali sve spremno za zatvaranje što se tiče formalnih uvjeta. Kazala je da još uvijek ima mali broj zemlja članica koje dvoje možemo li pregovore završiti do lipnja. Kaže da nema ničega što se ne bi moglo završiti do lipnja, a moglo bi se do listopada što je drugi datum koji se spominje.

Kod teme izbora kaže da je odgovornost za našu zemlju i izbore "samo naša". "Sugestije su dobrodošle, ljudi imaju pravo reći što misle, ali mi smo ti koji donose odluke", rekla je Pusić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara