Pusić: Josipović možda izgleda kao kamilica, ali bit će dobar predsjednik

Pusić: Josipović možda izgleda kao kamilica, ali bit će dobar predsjednik

Tekst: J.C.
Foto: Jakov Prkić / Cropix

"POMAK u pregovorima s Europskom unijom svakako je vidljiv. Uvijek kad nešto riješite, čini se kao da je to bio manji problem. Ali dok ga ne riješite, problem je itekako velik", rekla je Vesna Pusić u razgovoru za RTL. Pusić predviđa kako će Hrvatska do kolovoza zatvoriti sva poglavlja u pregovorima osim tri ili najviše četiri.

"Pregovore svakako moramo zaključiti do kraja godine. S tim da ne treba baš čekati Božić. Možemo mi to i prije, u listopadu, možda i u rujnu", kaže Pusić koja vjeruje da Hrvatska može ući u Europsku uniju 1. siječnja 2012. godine.

Govoreći o gospodarskoj situaciji u državi, Pusić je rekla kako rebalans proračuna treba očekivati vrlo sporo, dok je za harač ustvrdila kako samo pogoršava stvar. "Država ne plaća svoje dugove, ne plaća tvrtkama koje rade za državu i zato tvrtke masovno propadaju. Ušli smo u začarano kolo nelikvidnosti zbog kojeg nestaju radna mjesta", kaže Pusić.

A gdje je 4,5 milijardi kuna za brodogradilišta?

Potpredsjednica HNS-a ističe kako do kraja ove godine država samo za brodogradilišta mora dati 4,5 milijardi kuna. A te stavke nema u proračunu. "Ja ne vidim kako možemo preživjeti bez rebalansa, ako nam samo za tu jednu stavku nedostaje četiri posto proračuna", kaže Pusić.

"Krizni porez samo doprinosi lošoj financijskoj situaciji u državi. Ideja da u krizi povećaš poreze i tako ubiješ potrošnju je baš za 'sjedni jedan!' Mogla bi reći da su možda u Vladi pogrešno razmišljali, da nema primjera u drugim zemljama, poput Irske, gdje se proračun počeo puniti upravo kad se smanji porez. Razmišljati se može kratkoročno, srednjoročno i dugoročno. A harač drži vodu samo dok majstori odu", kaže Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mesić se neće vratiti u HNS"

Govoreći o šefu stranke Radimiru Čačiću i prometnoj nesreći koja ga je zadesila, Pusić je još jednom istaknula kako mu HNS daje maksimalnu podršku. "Razgovarali smo o svim opcijama. To je tragedija s kojom će on morati živjeti cijeli život. Ali što se tiče stranke, mi je vodimo kao tim, kao što smo je vodili i dosad. Ako se njegova nesreća u nekom trenutku pokaže kao teret za stranku, taj ćemo problem tada rješavati", kaže Pusić.

Govoreći o bivšem predsjedniku Mesiću, Pusić je sipala samo pohvale, a kazala je i kako ne vjeruje da će se Mesić vratiti u HNS. "Ne mislim da će se on vraćati u stranačku politiku. On je naš prvi stariji državnik, mi nemamo takvih ljudi i tek s Mesićem Hrvatska počinje stvarati svoju političku tradiciju", kaže Pusić.

"Josipović nije kamilica"

Pohvalila je i novog predsjednika Josipovića, kojeg doživljava drugačije nego veliki dio javnosti. "Mislim da će biti žešći nego što se čini. On na prvi pogled djeluje mirno, ljubazno, uglađeno... Ali koliko sam ga ja imala priliku upoznati, kad se za nešto odluči, ne odustaje. Josipović nije kamilica iako možda tako na prvi pogled izgleda. Mislim da smo izabrali dobrog predsjednika", kaže Pusić.

Pusić je progovorila i o prvoj Josipovićevoj aferi, zadržavanjem Saše Perkovića na Pantovčaku zbog usluge koju mu je učinio u kampanji. Pusić kaže kako ona, za razliku od Josipovića, nije od Ureda predsjednika tražila zaštitu od paraobavještajne zajednice, niti je bila svjesna da se prikupljaju nekakvi kompromitirajući podaci o kandidatima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara