Pusić: Neobično je da koalicijski partneri ne podržavaju Vladu, ali ipak ostaju u njoj

Pusić: Neobično je da koalicijski partneri ne podržavaju Vladu, ali ipak ostaju u njoj

JOŠ UVIJEK predsjednica HNS-a Vesna Pusić u razgovoru za Index komentirala je priznanje Kosova s hrvatske strane, te neslaganje koalicijskih partnera s Vladinim odlukama.

"Smatram da je sve skupa oko Kosova dobro odrađeno. Mislim da je logično da Hrvatska prizna Kosovo, jer Kosovo je politička činjenica. Naravno da takve stvari donose dodatnu nestabilnost u regiji ali i nerješavanje statusa Kosova još bi više štetilo nestabilnosti regije" - rekla je za Index Pusić.

"Pokazalo se da se odluka nije donijela na brzinu, znači vodilo se računa o važnosti naših odnosa sa Srbijom. To što se razmatarlo u kojem će se trenutku Kosovo priznati jasna je poruka Srbiji da su Hrvatskoj važni ti odnosi sa Srbijom te da i dalje želi razvijati dobre odnose sa svim susjednim državama" - dodaje ona.

Vesna Pusić kaže, s obzirom na prve negativne reakcije iz Srbije, kako su takve reakcije bile očekivane s obzirom na stavove koji su dominantni u Srbiji. "Drugo se nije ni moglo očekivati, no smatram da kad prođu te prve reakcije da će se sve prevladati. Hrvatska i Srbija imaju puno zajedničkih interesa i tema koje trebaju rješavati. Pa ako smo uspjeli prevladati devedesete, onda ćemo i ovo. Što se tiče Hrvatske, svakome tko racionalno gleda na međunarodne odnose jasno je da nije bilo drugog rješenja"

Na pitanje preporuča li hrvatskim građanima put u Srbiju "dok se ne slegne situacija", Pusić kaže kako je na Ministarstvu vanjskih poslova da procijeni to. "Vjerojatno je riskantnije ići sada nego pod normalnim okolnostima.

Treba li Sanader podnijeti ostavku?

S obzirom da se koalicijski partneri ne slažu s Vladom u ključnim pitanjima, a odluke se ipak donose zanimao nas je komentar i na to što bi Vlada, odnosno premijer Sanader trebao dalje učiniti.

"Situacija oko ove dvije strateške odluke je vrlo zanimljiva. Čak je oporba doživjela kritiku, a sama Vlada - ne podržava Vladu. Neobična je situacija da koalicijski partneri ne podržavaju Vladu, ali ipak ostaju u njoj, tako da i dalje Vlada ima većinu." - kaže nam Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče Kosova, radi se o izuzeću, situacija je specifična. Ali što se tiče ZERP-a, radi se o potpuno redovnom radu. Mislim da je ovo prvi put da koalicijski partneri ne podržavaju Vladu i njene odluke" - dodaje Pusić.

"Ako to bude praksa ponašanja Vlade onda se na dnevni red postavlja pitanje povjerenja Vladi. No, nije li i priznavanje Kosova tema koju je trebao izglasati parlament?" - pita se Pusić.

Ako do kraja ljeta ne otvorimo sva poglavlja, tko zna kad ćemo u EU

Vesna Pusić smatra i kako je naredno razdoblje, do ljeta ove godine, za Hrvatsku ključno ukoliko želi završiti pregovore do ljeta 2009. godine.

"Razdoblje nakon uklanjanja problema kojeg Europska komisija ili zemlje članice doživljavaju kao prepreku uvijek je najvažnije razdoblje u kojem se najviše može napredovati. Ključno je da do ljeta ispunimo sve uvjete za otvaranje poglavlja i dovedemo se u poziciju da do kraja ove godine otvorimo sva preostala poglavlja", kazala je Pusić.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU ističe kako, ako u tome ne uspijemo, pregovore s EU nećemo završiti do ljeta 2009, a u tom slučaju "teško je predvidjeti kad bismo ih uopće mogli završiti".

A.H.
Foto: Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara