Pusić: Važno je da glasovi dijaspore ne promijene političku volju glasača iz Hrvatske

Pusić: Važno je da glasovi dijaspore ne promijene političku volju glasača iz Hrvatske

Tekst: I.Kri.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

VLADAJUĆI i oporba se ni na današnjem sastanku u Vladi nisu uspjeli dogovoriti oko dva sporna pitanja u promjeni ustava.

Sporna su još uvijek ostala pitanja o pravu glasa dijaspore i dosljednom provođenju odluke o referendumu. Na ta dva pitanja su dvije strane zapele i na prošlim sastancima. HNS-ovka Vesna Pusić je nakon propalog sastanka rekla kako Vlada i HDZ traže da dijaspora glasa dopisno, što je za oporbu neprihvatljivo. "HDZ i Vlada povukli su svoj raniji prijedlog glasanja dijaspore temeljem međunarodnog sporazuma i sada predlažu dopisno glasanje hrvatskih državljana s prebivalištem izvan Hrvatske, no to je nama iz oporbe neprihvatljivo. Za to treba duga demokratska tradicija", kazala je Pusić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadranka Kosor najavljivala da će ustavne promjene biti donesene krajem ožujka

HNS-ovka je samo rekla kako je bitno da rješenje pruži sigurnost da glasovi dijaspore ne mogu promijeniti političku volju građana koji glasuju u Hrvatskoj. I nakon prošlog sastanka u Vladi, koji je bio 21. siječnja, dvije strane se nisu mogle dogovoriti oko referenduma za ulazak u EU, prava glasa dijespore i dvostrukog prava glasa manjina.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavljivala da će promjene ustava biti donesene krajem ožujka ako današnji sastanak urodi plodom. Tada su oporbenjaci najavljivali da će se s Vladom uskoro usuglasiti o promjenama, jer ne žele zaustavljati pregovore s Europskom unijom i ulazak Hrvatske u EU. Novi sastanak zakazan je već za petak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara