Pusta birališta u sunitskim dijelovima Iraka

U SUNITSKIM dijelovima Iraka birališta su u nedjelju ujutro bila gotovo pusta nakon što je sunitsko vjersko vodstvo pozvalo na bojkot izbora, a gerilci zaprijetili smrću svima koji im se odazovu, javlja France presse.

Gradonačelnik Samare, Taha Husein, kazao je da u njegovu gradu, smještenom 125 kilometara sjeverno od Bagdada, izbora neće biti. "Mislim da zbog sigurnosne situacije neće biti izbora", rekao je.

Ulice Samare prazne su, a na biralištima nema čak ni predstavnika Izbornog povjerenstva.

U mjestu Kala, tri kilometra zapadno od Samare, vlasti su zatvorile jedino biralište nakon što je na njega bačena granata.

Tri granate pale su i na školu al-Hansa, na zapadu grada. Nije poznato ima li žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Latifiyahu, Mahmudiyahu i Yusufiyahu, tzv. "trokutu smrti" južno od Bagdada, birališta nisu ni otvorena.

U Mosulu, na sjeveru Iraka, odjeknulo je šest eksplozija. U sjevernoj četvrti al-Arabi mogu se vidjeti samo irački vojnici. Na biralištu se pojavio samo jedan dopisnik.

U pokrajini al-Anbar birališta su također prazna.

Na pustim ulicama Falluje, 50 kilometara zapadno od Bagdada, mogu se vidjeti samo američke i iračke vojne ophodnje. Otvoreno je pet birališta, no zasad se na njima nitko nije pojavio.

Tikrit, rodno mjesto Sadama Huseina, također je pust. Na osam birališta odaziva zasad nema. Vidjeti se mogu samo vojnici i policajci, a grad nadlijeću američki helikopteri.

Vrlo malo birača glasovalo je i u Bakubi, 60 kilometara sjeverno od glavnog grada. U dva sata od otvaranja birališta odazvalo se samo desetak ljudi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara