Pušten u rad jedan od najvažnijih objekata ekoprojekta Kaštelanskog zaljeva

U Solinu je danas u povodu Dana grada, blagdana Male Gospe, nakon dvije i pol godine gradnje pušten u rad vodopskrbni objekt na Kunčevoj gredi, jedan od kapitalnih objekata Ekoprojekta Kaštelanski zaljev, vrijedan oko osam milijuna eura.

Riječ je, zapravo, o skupini vodoopskrbnih objekata na Kunčevoj gredi, razdijelnici vodovodnog sustava između Trogira, Kaštela, Solina i Splita, te najvećoj vodospremi u cijelom sustavu obujma pet tisuća prostornih metara, s četiri kilometra cjevovoda, strojarnicom, pet crpaka i drugim objektima.

Na tom se predjelu voda s izvorišta rijeke Jadra preusmjeruje prema crpnoj stanici u Ravnim Njivama koja vodom opskrbljuje Split, odnosno prema kaštelanskom i trogirskom podsustavu.

Građevne, strojarske i elektroenergetske radove, u koje je uloženo oko osam milijuna eura, izveli su splitski Konstruktor - Inženjering, Brodomerkur i HEP sa svojim podizvođačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od voditelja projekta vodoopskrbe Ekoprojekta Kaštelanski zaljev Zlatka Čaljkušića doznajemo kako su izvođači imali vrlo zahtjevan zadatak, jer su se radovi obavljali uglavnom ispod zemlje i ispod Dioklecijanova akvedukta, odnosno izvorišta rijeke Jadra.

Na sustav Kunčeve grede spaja se već izgrađenih 20-ak kilometara kaštelanskog cjevovoda, vodospreme te sustavi u Kaštel Sućurcu i Radunu u Kaštel Lukšiću te trogirskoj Pantani.

Za sutrašnji Dan grada Solina u rad je trebao biti pušten i kanalizacijski sustav Solin - Split, no to je, kako je objasnio izvršni direktor Ekoprojekta Bogdan Ivančić Aučina, odgođeno dok se ne uklone određeni nedostatci na tlačnom cjevovodu.

(Hina) xdstr yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara