Putin doputovao u povijesni posjet Velikoj Britaniji

RUSKI predsjednik Vladimir Putin doputovao je u utorak u povijesni četverodnevni državni posjet Britaniji kako bi popravio diplomatsku štetu nastalu zbog ruske osude rata u Iraku i pozvao na strana ulaganja u rusko gospodarstvo.

Bivšeg operativca KGB-a dočekao je u zračnoj luci Heathrow nasljednik prijestolja princ Charles, a nakon toga je odvezen u središte Lodona gdje mu je priređena ceremonijalna dobrodošlica.

Putin će odsjesti u Buckinghmaskoj palači kao gost kraljice Elizabete i s njom će večerati. Tijekom svog boravka u Britaniji ruski će predsjednik obići grob nepoznatog vojnika, razgovarat će s premijerom Tonyem Blairom, posjetit će Škotsku, otvoriti konferenciju o energetici i sastati se s britanskim poslovnim ljudima.

To je prvi državni posjet Britaniji jednog ruskog čelnika nakon posjeta cara Aleksandera II 1874. i njegov je cilj popraviti diplomatsku štetu izazvanu ruskom osudom američke i britanske invazije na Irak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Diplomati će pažljivo pratiti Putinov posjet kako bi vidjeli hoće li on uspjeti izgladiti spor nakon ruganja Blairu u travnju zbog toga što nije uspio pronaći oružje masovnog uništenja u Iraku.

"Odnosi između naše dvije zemlje su odlični...", rekao je u utorak Blairov glasnogovornik.

Pitanje Iraka čak je sada osjetljivije za Blaira koji je suočen s parlamentarnom istragom i padom svoje vjerodostojnosti u javnosti zbog navoda da je preuveličavao dokaze o prijetnji koju je predstavljalo oružje Sadama Huseina.

"Ne namjeravamo stavljati sol na rane", rekao je jedan visoki dužnosnik u Kremlju. "Mi imamo naše vlastite rane".

Skupine za ljudska prava pozivaju Blaira da kritizira Putina zbog njegova rata protiv čečenskih pobunjenika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara