Putin i Chirac: Zajedničko stajalište o iračkoj krizi

RUSKI predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Jacques Chirac u četvrtak su u telefonskom razgovoru istaknuli zajedničko stajalište koje se odnosi na potrebu političkog rješenja iračke krize, izvijestio je u četvrtak Kremlj.

´Čelnici dviju zemalja su, raspravljajući o posljednjoj sjednici UN-ova Vijeća sigurnosti o Iraku, ustvrdili da se stajališta Rusije i Francuske podudaraju te da se obje zemlje zalažu za primjenu političkih i diplomatskih metoda u rješenju iračke krize. Čelnici obiju zemalja izjasnili su se za nastavak izravne suradnje čija bi svrha bila postići spomenuti cilj´, kaže se u priopćenju ureda ruskog predsjednika.

Američki državni tajnik Colin Powell u jučerašnjem je govoru održanom pred članovima UN-ova Vijeća sigurnosti iznio niz elemenata čija je svrha bila dokazati kako Bagdad krši rezolucije UN-a o razoružanju. ´Putin i Chirac o iračkom će problemu nastaviti razgovarati tijekom posjeta ruskog predsjednika Francuskoj u ponedjeljak´, izvijestio je Kremlj.

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov u četvrtak je izjavio kako izlaganje američkog državnog tajnika o Iraku nije donijelo ´nikakve značajne nove dokaze´ te je dodao kako Rusija nema ´nikakvog razloga´ mijenjati svoje dosadašnje stajalište o tom problemu.

´Prema našim prvim analizama nema nikakvih značajnih novosti u informacijama što ih je iznio Powell te nema nikakvog razloga da mi mijenjamo svoje dosadašnje stajalište´, rekao je Ivanov na povratku iz New Yorka gdje je u srijedu prisustvovao Powellovu izlaganju u Vijeću sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara