Putin i Iliescu sklopili sporazum o prijateljstvu

RUSKI predsjednik Vladimir Putin te rumunjski predsjednik Ion Iliescu sklopili su u petak u Moskvi, nakon više od deset godina mukotrpnih pregovora, sporazum o prijateljstvu.

Temeljem spomenutog dokumenta, Moskva i Bukurešt obvezuju se na "osnivanje zajedničkih tvrtki, poduzeća i banaka sa zajedničkim kapitalom", navodi agencija Itar -Tass.

Razvoj suradnje između dvije zemlje odvijat će se na području energije, prijevoza, osnovnih sirovina, mehaničke industrije, poljoprivrede i prehrambenih proizvoda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim navednog, dvije zemlje žele poraditi na "racionalnom korištenju resursa Crnog mora", kao i na primjerenom korištenju riječnih tokova, osobito Dunava.

Vojnim sporazumom, također sklopljenim između dvije zemlje, postignuto je da Moskva povuče svoje službeno protivljenje uključenju Rumunjske u NATO, kojeg su sada članice i bivše zemlje Varšavskog saveza, Poljska i Češka.

"Postoje još neki problemi i neiskorištene prilike, no posjet predsjednika Iliescua ozbilježit će početak suradnje toliko očekivane u poslovnim, humanitarnim i političkim krugovima", izjavio je ruski predsjednik Putin.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara