Putin i Kosor zaključili uključenje Hrvatske u plinovod Južni tok

Putin i Kosor zaključili uključenje Hrvatske u plinovod Južni tok

Tekst: I.Ka. / I.Kri.
Foto: Vlada

HRVATSKA premijerka Jadranka Kosor i ruski premijer Vladimir Putin danas su u Moskvi potpisali ugovor o pristupanju Hrvatske plinovodu Južni tok.

Još nije jasno je li potpisano da kroz Hrvatsku ide krak plinovoda ili magistralni dio. U lipnju će Hrvatska ponovno u Moskvi otvoriti ured Hrvatske gospodarske komore, a na otvaranju će se najvjerojatnije pojaviti i Jadranka Kosor. Putin bi u Hrvatsku mogao doći već pokraj lipnja kada se u Dubrovniku održava Croatia summit.

Kosor je u pravom trenutku stigla u Moskvu

Jadranka Kosor je jutros došla u službeni posjet Rusiji. Ruski premijer Vladimir Putin na početku bilateralnog susreta poručio je Kosor da je u pravom trenutku stigla u Moskvu kako bi zajednički vidjeli što mogu napraviti da se dvije zemlje vrate na prijašnju razinu gospodarske suradnje i da krenu dalje.

Njezin dvodnevni boravak u Moskvi prvi je službeni posjet nekog predsjednika hrvatske Vlade Rusiji uopće. Rusku Federaciju do sada je više puta posjetio bivši predsjednik Stjepan Mesić i prije njega predsjednik Franjo Tuđman. Putin je, pozdravivši svoju gošću, rekao kako je suradnja na gospodarskom planu između Hrvatske i Rusije u posljednjih desetak godina bila uspješna, ali je prošle godine, na žalost, jako pala u obujmu zbog krize.

"Stigli ste u pravom trenutku"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato ste stigli u pravom trenutku da vidimo što možemo učiniti da se vratimo na tu razinu i da krenemo dalje", rekao je Putin premijerki Kosor u uvodnom dijelu sastanka kojemu su nazočili i novinari.

Riječi ruskog premijera potvrđuju podaci koji pokazuju da je u 11 mjeseci 2009. godine trgovinska suradnja između dviju zemalja u odnosu na 2008. pala za 60,6 posto, odnosno s nešto više od dvije milijarde američkih dolara na ukupno 747 milijuna dolara.

Predsjednik ruske vlade izrazio je uvjerenje kako će poboljšanju suradnje pridonijeti današnje potpisivanje triju dokumenata i što će na temelju jednog od njih ruski turisti ubuduće moći u Hrvatsku ljeti ići bez viza.

Jadranka Kosor izrazila je uvjerenje da će susret s Putinom biti plodonosan i koristan za daljnji razvoj suradnje i prijateljstva dvaju naroda i dviju država. "Sigurna sam da će na temelju potpisivanja triju sporazuma suradnja na području gospodarstva i energetike postati još bolja", kazala je Kosor.

Hrvatska će apsolutno podupirati suradnju Rusije i EU-a

Premijerka je u ime Vlade ustvrdila kako ima puno prostora za napredak u odnosima Ruske Federacije i RH te najavila da će Hrvatska, kao 28. članica EU-a, što će, kako je rekla, ubrzo postati, "apsolutno podupirati suradnju Rusije i EU-a".

Ministar gospodarstva Đuro Popijač i zamjenik ministra energetike Anatolij Janovski potpisali su danas ugovor dviju vlada o suradnji na izgradnji i eksploataciji plinovoda na teritoriju RH i ugovor između dviju vlada o gospodarskoj i znanstvenoj suradnji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara