Putin i patrijarh Aleksej II. čestitali novom papi

RUSKI predsjednik Vladimir Putin čestitao je novome papi Benediktu XVI. na izboru za poglavara Rimokatoličke crkve i naglasio spremnost Rusije da surađuje sa Svetom Stolicom, dok je poglavar Ruske pravoslavne crkve Aleksej II. pozvao na "ujedinjenje napora dviju crkava", a carigradski patrijarh na dijalog.

Kako u srijedu prenosi agencija Ria Novosti, Putin je u čestitki novome papi napisao da je "Rusija spremna nastaviti konstruktivni politički dijalog i uskladiti napore sa Svetom Stolicom u interesu globalnih problema, te razvijati vrijednosti dobra, pravde i humanizma".

Patrijarh Aleksej II., poglavar Ruske pravoslavne crkve, čestitao je papi Benediktu XVI. pozivajući na ujedinjenje napora" dviju kršćanskih crkava nakon raskola provedenog prije tisuću godina."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruska crkva, koja se odvojila od Rima zajedno s ostalim pravoslavcima Velikim raskolom 1054., održavala je hladne odnose s pokojnim papa Ivanom Pavlom II.

No Aleksej II. je izrazio nadu u poboljšanje odnosa. "Naše crkve, koje imaju autoritet i utjecaj, trebale bi se ujediniti u naporima da šire kršćanske vrijednosti na moderno čovječanstvo. Sekularni svijet gubi svoj duhovni put i potrebno mu je naše zajedničko svjedočenje više nego li ikada prije", rekao je.

Carigradski patrijarh Bartolomej I, najveći autoritet Pravoslavne crkve, pozvao je u srijedu u priopćenju novoga papu na dijalog među kršćanskim crkvama što ga je počeo prethodni papa Ivan Pavao II.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara