Putin i Schroeder otvorili obnovljenu jantarnu sobu

U SIMBOLIČKOJ gesti pomirenja, njemački kancelar Gerhard Schroeder i ruski predsjednik Vladimir Putin otvorili su u subotu obnovljenu Jantarnu sobu, koja je opljačkana iz palače nedaleko St. Petersburga u Drugom svjetskom ratu.

"Legendarna Jantarna soba obnovljena je zahvaljujući ruskim obrtnicima i našim njemačkim partnerima", rekao je Putin. "To remek djelo simbol je novih veza u našoj velikoj europskoj obitelji".

Kratka svečanost odigrala se tijekom susreta više od 40 predsjednika država i vlada prigodom obilježavanja 300. obljetnice Sankt Peterburga.

Sobu su iz Katarinine palače u Carskom selu njemački vojnici 1941. godine opljačkali i prenijeli u pruski grad Koeningsberg, današnji Kalinjgrad, gdje je ponovno sastavljena i izložena 1944. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po završetku rata, sobi se izgubio svaki trag. Ruskim obrtnicima trebalo je 20 godina za obnovu istovjetne replike, koja je dovršena za svečanu prigodu 300. obljetnice grada.

Njemačka tvrtka Ruhrgas AG darovala je 3.5 od ukupno 11.5 milijuna dolara, koliko je obnova stajala.

Šest tona jantara, u 500.000 dijelova, prema izvornim je nacrtima pažljivo obrađeno i postavljeno u zidove sobe od 100 kvadratnih metara.

Jantarna soba izvorno je sagrađena u dvorcu Charlottenburg u Berlinu početkom 18. stoljeća.

Petru Velikom soba je poklonjena 1716. godine tijekom posjete Berlinu, u znak njemačko-pruskog savezništva protiv Švedske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara