Putin i Schroeder razgovarali o Čečeniji

Putin i Schroeder razgovarali o Čečeniji

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je počeo dvodnevni posjet Njemačkoj u sklopu tradicionalnih njemačkoruskih konzultacija, te je tijekom susreta s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroderom izjavio da je spreman razmotriti ponude Njemačke i Europske unije za rješenje čečenske krize.

"Predložena nam je veća uključenost Njemačke i Europske unije u rješenju čečenskog problema. Spreman sam s vama o tome podrobno razgovarati", rekao je ruski predsjednik.

"Moskva pomno proučava" prijedloge Njemačke, dodao je on ne preciziravši o kakvim se prijedlozima radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik je rekao da je također spreman razgovarati s Europskom unijom i o drugim hitnim temama poput izbora u Ukrajini, slobode tiska i reformi u Rusiji.

Sukobi u Čečeniji traju deset godina. Prvi rat je počeo u prosincu 1994. a završen je 1996., a nakon toga je sukob nazvan "antiterorističkom operacijom" te se pojačanim intenzitetom nastavio u listopadu 1999. Prema službenim podacima, u ruskim redovima je od listopada 1999. u Čečeniji poginulo 5.300 ljudi.

Prema podacima Odbora majki vojnika, ruske nevladine organizacije specijalizirane u obrani prava rezervista, u ratu je u ruskim redovima u pet godina smrtno stradalo više od 13.000 ljudi.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara