PUTIN NA SVEČANOSTI OBILJEŽAVANJA SAVEZNIČKOG ISKRCAVANJA

Prvi put je neki ruski predsjednik pozvan na svečanost obilježavanja savezničkog iskrcavanja u Normandiji, koje je Vladimir Putin nazvao odlučnim događajem za pobjedu nad nacističkom Njemačkom. L

Dosad je Moskva minimalizirala značaj Dana D, tvrdeći da su bitka za Staljingrad, prvi veliki poraz Hitlera, te za Kursk na istočnoj fronti, značile konačan udarac nacističkom režimu.

U pismu upućenom regionalnom dnevniku Ouest-France i objavljenom u subotu, Vladimir Putin odao je počast herojstvu savezničkih vojnika koji su krenuli u napad na Normandiju 6. lipnja 1944. godine.

Za Putina je "otvaranje druge fronte iskrcavanjem bio važan doprinos našoj zajedničkoj pobjedi" te završava pismo porukom svim vojnicima palima u borbi napisavši: "Vječna slava palim herojima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Devet milijuna vojnika Crvene armije stradalo je tijekom Drugog svjetskog rata, triput više od svih ostalih saveznika zajedno.

Sudjelovanje Vladimira Putina na svečanostima obilježavanja 60. obljetnice iskrcavanja podsjeća na ključnu ulogu tadašnjeg SSSR-a u pobjedi saveznika u Drugom svjetskom ratu.

Brojni povjesničari smatraju da su snage koje su Nijemci morali mobilizirati u borbi protiv sovjetske vojske na istočnoj fronti pridonijele uspjehu savezničke operacije.

(Hina) xbnš ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara