Putin nastoji ohrabriti strane ulagače na sajmu u Hannoveru

Ruski predsjednik Vladimir Putin nastojao je u nedjelju, na otvaranju gospodarskog sajma u Hannoveru, ohrabriti strane ulagače, ustvrdivši da Moskva ne planira sveobuhvatnu reviziju privatizacija u zemlji.

"Inzistiram na činjenici da su sva nagađanja o mogućim pripremama za reviziju privatizacija u Rusiji neutemeljena", kazao je Putin, otvarajući sajam na kojem je Rusija gostujuća zemlja. Sajam je otvorio zajedno s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

Do izjave dolazi u trenutku kad se raspuštanje glavne ruske naftne kompanije Jukos, i ruskog preuzimanja njegove podružnice Juganskneftegaza krajem 2004. općenito smatra negativnim za ulagačko ozračje u Rusiji.

Afera Jukos navela je na bojazan da bi proces revizije mogao zahvatiti druge tvrtke proizašle iz kontroverznih privatizacija s početka 1990.-ih u Rusiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik iznio je u svojem govoru na otvaranju sajma spremnost ruskih vlasti da "stabiliziraju privatno vlasništvo", te naglasio da ruska vlada priprema zakon kojim bi se trebao smanjiti s deset na tri godine zakonski rok tijekom kojeg privatizacije mogu biti podvrgnute reviziji.

"Strane investicije u Rusiji mogu dati važan doprinos uspješnom nastavku procesa reformi", kazao je sa svoje strane kancelar Schroeder.

(Hina) xbnš ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara