Putin održao redovitu konferenciju za novinare

Putin održao redovitu konferenciju za novinare

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je održao redovitu godišnju konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na situaciju u Čečeniji i Ukrajini te na politiku Zapada prema Rusiji.

Osvrćući se na situaciju u Čečeniji, Putin je kazao kako "od 2006. godine tamo neće više biti nijednog novaka".

"Od 1. siječnja 2005. godine nijedan novak iz ruskog ministarstva obrane neće služiti u Čečeniji. A od 1. siječnja 2006. godine nijedan novak iz ruskog ministarstva unutarnjih poslova ne bi se smio nalaziti u Čečeniji", kazao je Putin.

"U počeku (reforme vojske) pričuvni vojnici ne smiju služiti na vrućim točkama, a pritom mislim u našoj zemlji. Mislim na sjeverni Kavkaz i na Čečeniju", dodao je Putin.

Oko 80.000 vojnika ministarstva obrane i ministarstva unutarnjih poslova te tajnih službi, nalazi se u Čečeniji od početka drugog ruskog-čečenskog sukoba.

Putin je ovu konferenciju za novinare iskoristio kako bi osudio "ružičaste ili plave" revolucije, misleći pritom na "narančastu revoluciju" u Ukrajini nakon predsjedničkih izbora, dodajući kako je zabrinut zbog nezakonitih metoda rješavanja problema koji, kako misli, "mogu post-sovjetski prostor gurnuti u beskrajne sukobe".

"Zabrinjava me rješavanje problema nezakonitim metodama - ružičastim ili plavim revolucijama", kazao je Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ruski je predsjednik nekoliko puta podsjetio na "jugoslavenski model", inzistirajući na tome da isključuje takav scenarij raspada za "post-sovjetski prostor".

"Rusija nije slijedila jugoslavenski model. Sve smo učinili kako bi sve zemlje nastale raspadom Sovjetskog Saveza ostale okupljene u Zajednici nezavisnih država i da se u toj organizaciji afirmiraju kao nezavisne države", istaknuo je Putin.

Putin se upitao o mogućnosti namjeravaju li Sjedinjene Države "izolirati" Rusiju, pa čak je i "uzdrmati" svojom politikom u Ukrajini i Čečeniji, te je dodao da će o tome postaviti pitanje svom američkom kolegi Georgeu W. Bushu na slijedećem susretu u veljači.

Na pitanje o ideji koju je iznio poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski, a prema kojoj bi Washington htio "Rusiju bez Ukrajine", Putin je odgovorio: "Moramo znati o čemu je riječ. Ako je to rečeno kako bi se izrazila želja za ograničavanjem mogućnosti Rusije da razvija odnose sa svojim susjedima, o izolaciji Rusije, mislim da to nije smisao politike Sjedinjenih Država".

Dodao je i da će to pitanje postaviti Bushu koji će se u veljači održati u Slovačkoj.

Ruski je predsjednik ponovno kritizirao izbore organizirane u Iraku u uvjetima "potpune okupacije".

"Ne razumijemo kako se u Iraku mogu održati izbori u uvjetima potpune okupacije", rekao je Putin.

Podsjetivši da je u Iraku ubijeno 3.500 civila i kako bi iračke izbore trebala nadgledati Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) iz Jordana, Putin ih je nazvao "farsom".

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara