Putin protiv brzog ukidanja sankcija Iraku

RUSKI predsjednik Vladimir Putin usprotivio se u utorak američkom i britanskom prijedlogu o brzom ukidanju UNovih sankcija protiv Iraka, ističući kako sankcije ne treba ukidati sve dok se ne razjasni pitanje iračkog oružja za masovno uništavanje.

Govoreći na konferenciji za novinstvo nakon razgovora s britanskim premijerom Tonyjem Blairom u svojoj rezidenciji u Novo-Ogorjevu blizu Moskve, Putin je rekao kako je važno sada kada je rat gotov ustvrditi je li u Iraku bilo oružja za masovno uništavanje.

"Sankcije se mogu ukinuti samo ako nema sumnji glede postojanja takvog oružja", rekao je ruski predsjednik.

Putin, koji se, zajedno s čelnicima Francuske i Njemačke žestoko protivio američko-britanskom napadu na Irak, rekao je da opasnost od mogućeg oružja za masovno uništavanje u Iraku nije uklonjena čak ni sada kada je rat završen.

"Bili smo protiv oružane intervencije, ali ona se dogodila, a kao glavni razlog navodilo se oružje za masovno uništavanje", rekao je Putin. "Sada trebamo znati je li to oružje postojalo i ako jeste gdje je", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sankcije su proglašene protiv Iraka na temelju sumnji da posjeduje oružje za masovno uništavanje. Sankcije se mogu ukinuti samo ako više nema takve sumnje", rekao je Putin, dodajući kako samo UN može ukloniti te sumnje.

Blair, koji se nadao kako će uvjeriti Putina da se suglasi s brzim ukidanjem UN-ovih sankcija protiv Iraka, upozorio je na mogućnost ponavljanja neslaganja unutar UN-a i na opasnost od stalnog protivljenja Rusije i zapadnoeuropskih zemalja Sjedinjenim Državama u međunarodnim krizama.

"Pitanje je možemo li zajednički naći put napredovanja u budućnost... ili ćemo imati stanje neslaganja koje smo imali posljednjih mjeseci", rekao je Blair.

Odgovarajući na Putinove primjedbe, Blair je rekao kako je "siguran" da je irak imao oružje za masovno uništavanje i dugoročan program njegovog razvoja.

On je rekao kako su Moskva i London suglasni da UN treba imati bitnu ulogu u humanitarnim pitanjima kao i u gospodarskoj rekonstrukciji Iraka.

Blair u Putin su se također suglasili kako irački narod na kraju mora imati priliku slobodno izabrati svoju vlast.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara