Putin: Rusija upozorila SAD na Sadama

RUSIJA je u nekoliko navrata upozorila Sjedinjene Države da je bivši irački predsjednik Sadam Husein planirao terorističke napade na američkom tlu, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin

"Nakon događaja 11. rujna 2001. i prije početka vojne operacije u Iraku, ruske obavještajne službe nekoliko su puta primile takve informacije i proslijedile ih američkim kolegama", rekao je Putin novinarima u Kazahstanu.

Ruske obavještajne službe, kako je rekao, mnogo puta su bile upozorene da Sadamove specijalne snage pripremaju terorističke napade u Sjedinjenim Državama i izvan američkih granica, na američke vojne i civilne ciljeve.

Naglasio je, međutim, da Rusija ne posjeduje nikakve dokaze da su Sadamovi agenti doista sudjelovali u nekom određenom napadu.

Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je ponovno ustvrdio da je Sadam Husein bio povezan s terorističkom mrežom al-Qaidom unatoč zaključku Povjerenstva za napade 11. rujna da između njih nije bilo suradnje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush je naglasio kako njegova administracija nikad nije tvrdila da je Husein imao ulogu u al-Qaidinim terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001. "Mi smo rekli da su postojali brojni kontakti između Sadama Huseina i al-Qaide, na primjer susret iračkih obavještajaca s čelnikom al-Qaide Osamom bin Ladenom u Sudanu", rekao je Bush.

Obavještajni podaci o povezanosti Sadama Huseina i al-Qaide bili su jedno od opravdanja za pokretanje napada na Irak koji je predstavljen kao dio borbe protiv terorizma u svijetu.

Neovisno Povjerenstvo za istragu napada na SAD 11. rujna utvrdilo je da je bilo kontakata između iračkog režima i al-Qaide, uključujući i susret iračkih obavještajaca i Osame bin Ladena u Sudanu. Povjerenstvo je, međutim, zaključilo da Sadam Husein nikad nije odgovorio na zahtjev za pomoć koju je bin Laden zatražio sredinom 1990-tih te da između njih nije bilo "odnosa suradnje".

(Hina) xzt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara