Putin tvrdi: Razvili smo cjepivo protiv ebole

Putin tvrdi: Razvili smo cjepivo protiv ebole

Foto: FAH

RUSKI predsjednik Vladimir Putin tvrdi kako je Rusija razvila cjepivo protiv zloglasnog virusa ebole koji je u zapadnoj Africi usmrtio na tisuće ljudi, piše Guardian. Ipak, Putin nije otkriio nikakve detalje o cjepivu, kao niti ime, načina funkcioniranja te tvrtke koja ga je navodno razvila.

"Imamo dobre vijesti. Registrirali smo lijek protiv ebole, nakon toga proveli smo testiranje koje je pokazalo da je to visoko učinkovito cjepivo. Mnogo učinkovitije nego lijekovi do sad korišteni diljem svijeta", izjavio je Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Niti jedno cjepivo ili lijek protiv ebole dosad nije odobreno, a Svjetska zdravstvena organizacija odobrila je ubrzani razvoj lijekova. Farmaceutske kompanije užurbano rade na istraživanju i proizvodnji lijeka nakon što dvogodišnja epidemija ebole je ubila više od 11.000 ljudi u zapadnoj Africi.

Dosad je predstavljeno nekoliko projekata cjepiva koji su izgledali obećavajuće, no niti jedno nije testirano na zdravom i nezaraženom stanovništvu kako bi se dokazala učinkovitost.

Ministrica zdravstva Veronika Skvorcova rekla je kako je Rusija razvila cjepivo koje je jedinstvno na svijetu. U listopadu 2014. Skvorcova je rekla kako Rusija očekuje proizvodnju čak tri cjepiva u slijedećih šest mjeseci, a da je jedno već spremno za klinička testiranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara