Putin u Rimu izbjegava razgovore o Jukosu

RUSKI predsjednik Vladimir Putin sastao se u srijedu u Rimu s talijanskim dužnosnicima, a obje strane izbjegavale su pitanje ruskog naftnog giganta JUKOS.

Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi pohvalio je tijekom svečanog dočeka Putinov doprinos ruskome gospodarstvu, no nije spominjao zabrinutost Europske unije oko nedavnog pravosudnog napada na najveću rusku naftnu kompaniju.

Dok talijanski diplomati drže da je JUKOS rusko unutarnje pitanje, čelnici Europske unije traže jamstvo da prošlomjesečno uhićenje čelnog čovjeka JUKOS-a Mihaila Hodorkovskog nije uvod u obračun s krupnim biznisom u Rusiji.

Očekuje se da će to biti i temom rusko-europskog summita, koji će se u četvrtak održati u Rimu.

"Rusija je učinila važan korak u sređivanju gospodarstva", rekao je Ciampi na dočeku u predsjedničkoj palači. "To ne bi bilo moguće bez korjenitih reformi, koje je pokrenuo predsjednik Putin", dodao je.

Očekuje se da će Putin naići i na topao prijem kod talijanskog premijera Silvija Berlusconija, koji ruskog predsjednika smatra bliskim prijateljem. No, diplomati drže da je njihov odnos vrlo ironičan. Berlusconi je milijarder, koji je u prošlosti imao puno problema sa zakonom i koji je ljevičare optužio da se pravnim sustavom služe kao političkim oružjem. Te su optužbe slične onima kojima je u slučaju JUKOS u zadnje vrijeme izložen Putin.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara