Putin za ujedinjenje Rusije i Bjelorusije

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u Moskvi je dao snažnu potporu ponovnom ujedinjenju bivše sovjetske republike Bjelorusije s Rusijom, mijenjajući smjer ruske vanjske politike.

´Puno smo vremena posvetili raspravama o daljnjem razvoju rusko-bjeloruske unije´, rekao je Putin na konferenciji za novinare u Minsku, istaknuvši da su se dvije strane uvijek slagale oko jedne stvari, a to je ´stvaranje zajedničke države´.

Putin je prošlog ljeta, podsjećaju analitičari, planove o ujedinjenju nazvao ´nepraktičnim´. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, kritiziran zbog svog autoritarnog vladanja, pozivao je na što brže ujedinjenje dviju država. Na te se pozive Rusija oglušila, ponajprije zbog velikog duga Bjelorusije za isporuku energenata i katastrofalnog stanja bjeloruskog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Putin je, međutim, u ponedjeljak objelodanio da su dvije zemlje postigle ´golem napredak´ na usaglašavanju poreznih i carinskih zakona, što je već rezultiralo dinamičnijom trgovinskom razmjenom. Bjelorusija bi do 2005. trebala usvojiti rusku rublju, a cijeli postupak, prema Putinovim riječima, treba ubrzati.

Ta bi suradnja na kraju trebala uroditi ispunjenjem glavnog cilja ruske vanjske politike - stvaranjem jedinstvenog gospodarskog tržišta po uzoru na EU ili zemlje potpisnice NAFTA-e, zaključio je ruski predsjednik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara