Putin zbog talačke krize prekinuo odmor

RUSKI predsjednik Vladimir Putin prekinuo je u srijedu odmor i hitno se vratio u Moskvu zbog talačke krize u Sjevernoj Osetiji gdje su naoružani teroristi zauzeli školu i uzeli za taoce stotine učenika i učitelja.

Odmah po dolasku u moskovsku zračnu luku, Putin je održao savjetovanje s visokim ruskim dužnosnicima, među kojima s čelnikom ministarstva unutarnjih poslova Rašidom Nurgalijevom, glavnim tužiteljem Ruske Federacije Vladimirom Ustinovom i direktorom FSB-a Nikolajem Patruševim. Oni su izvijestili predsjednika o poduzetim mjerama za okončanje krize u školi u gradu Beslanu.

Još za vrijeme leta, Putin je telefonski razgovarao s predsjednikom Sjeverne Osetije Aleksandrom Dzasohovim, koji ga je izvijestio o trenutačnoj situaciji.

Nurgalijev i Patrušev otputovali su u Sjevernu Osetiju odmah nakon razgovora s Putinom kako bi preuzeli "pod svoju kontrolu sve mjere koje se poduzimaju za oslobađanje talaca", izjavio je glasnogovornik regionalnog MUP-a Ismelj Šaov.

UNICEF je pozvao teroriste da hitno oslobode svu djecu. U priopćenju se izražava nada da će "taoci biti oslobođeni bez primjene sile i da će kriza biti riješena mirnim putem".

"Tragično je što se dan nade i optimizma pretvorio u noćnu moru", navodi se u priopćenju koje je potpisao predstavnik UNICEF-a u Rusiji. Prvoga rujna tradicionalno počinje nova školska godina u Rusiji.

Reagirao je i predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Peter Schieder koji je ponudio svoju pomoć u nalaženju "mirnog rješenja" krize i zatražio od otmičara da "hitno oslobode sve taoce. Takvim se činom ništa ne postiže i ništa ga ne može opravdati", poručio je otmičarima.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder poslao je telegram potpore ruskom narodu i Putinu.

Naoružani napadači, od kojih neki opasani pojasevima s eksplozivom, zauzeli su u srijedu ujutro školu u gradu Beslanu odmah nakon što je počela priredba kojom se obilježava početak nove školske godine, navodi se u medijskim izvješćima.

Prije samo tjedan dana, dva ruska zrakoplova gotovo istodobno su se srušila i pritom je poginulo 90 ljudi. Budući da su u ostacima zrakoplova otkriveni tragovi eksplozivnog sredstva heksogena, vlasti su rušenje zrakoplova pripisali teroristima.

"Nama je u biti proglašen rat u kojem je neprijatelj nevidljiv i nema fronte", izjavio je ruski ministar obrane Sergej Ivanov, a prenio je Interfax. On je dao tu izjavu prije nego što je zauzeta škola u Beslanu.

Napad na školu posljednji je u nizu napada koji su zaprepastili Ruse i stvorili poteškoće vladi predsjednika Vladimira Putina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara