Qatzav i Kwasniewski predvodili povorku u Auschwitzu

PREDSJEDNICI Izraela i Poljske Moshe Qatzav i Aleksander Kwasniewski položili su u utorak vijence ispred "Bloka smrti 11" u bivšem nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitzu, u južnom poljskom mjestu Oswiecim, nakon čega su poveli tisuće ljudi u 12. godišnjoj Povorci živih.

Povorka je organizirana na Dan sjećanja na mučenike i heroje holokausta, kojim se odaje počast šest milijuna Židova koje su nacisti ubili tijekom Drugog svjetskog rata.

Gotovo 2.200 mladih Židova iz cijelog svijeta, od kojih su neki bili omotani u izraelske zastave, a kojima se pridružila i mala skupina Židova koji su preživjeli holokaust, prešlo je 3 kilometra dugi put između bivših koncentracijskih logora Auschwitz i Birkenau, najozloglašenijih simbola holokausta u kojima je ubijeno više od milijun Židova. Povorci se pridružilo i oko 600 Poljaka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju puta, u Birkenauu, izmoljen je kadiš, židovska molitva za mrtve, nakon čega su predsjednici Qatzav i Kwasniewski održali prigodne govore.

Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na holokaust posvećeno je židovskom otporu nacistima, osobito 60. obljetnici ustanka u Varšavskom getu 1943. godine, koja će biti svečano obilježena u srijedu u Varšavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara