Qeku: Zaštitni korpus pretvoriti u vojsku Kosova

ZAPOVJEDNIK Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) general Agim Qeku izjavio je u srijedu u Prištini da bi KZK trebao postati Vojska Kosova prije nego što se riješi konačni status Kosova.

General Qeku je u srijedu na konferenciji za novinstvo kazao da su Kosovu potrebne snažne institucije, među njima i vojska, koje jamče trajnost i stabilnost demokratske države.

Qeku je rekao da je KZK tijekom 2004. godine postigao značajne rezultate u ispunjavanju zahtjeva međunarodne zajednice: broj pripadnika je smanjen s pet tisuća na tri i smanjen je broj vojarni. Qeku je rekao da jedino nije postignuto to da 10 posto pripadnika KZK bude iz redova manjina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

KZK sada ima 157 pripadnika manjina, od kojih su 44 Srbi a prema zadanim standardima korpus bi trebao imati gotovo 300 pripadnika manjina, rekao je Qeku.

On je naglasio da će se iduće godine formirati postrojba od 300 ljudi za hitnu pomoć građanima a da bi ostali pripadnici KZK trebali dobiti status vojnika.

Kosovski zaštitni korpus je nastao iz Oslobodilačke vojske Kosova u rujnu 1999. godine kao rezultat sporazuma o demilitarizaciji. Njegova je glavna zadaća pružati pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara