Queer Zagreb FM od 23.do 30. travnja

MEĐUNARODNI kulturni festival Queer Zagreb FM (filmandmusic), koji propituje heteronormativnost i tradicionalne odnose strogih rodnih podjela, održat će se od 23. do 30. travnja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Kako je istaknuto, cilj tog Festivala koji se već drugu godinu organizira u Zagrebu je, kroz umjetnost, teoriju i aktivizam predstaviti odstupanje od skupa tradicionalnih pravila utemeljenim na zadatostima rodnih i društvenih uloga.

Prošlogodišnji festival imao je naglasak na teatru, dok će ovogodišnji biti baziran na filmu i glazbi, rekao je voditelj programa Zvonimir Dobrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Organizatori su najavili raznolikost glazbenog dijela programa - od klasike, kabarea, popa do "underground electro zeitgeist clubbing" tonova i hip-hopa. Posebno zanimljivim organizatori drže i koncert Londonskog gay simfonijskog orkestra te njihove posebne gošće Radojke Šverko, u utorak 27. travnja u Lisinskom.

U filmskom dijelu bit će prikazano pedesetak igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, od kojih neki stižu s Berlinskog festivala, te Indijskog gay i lezbijskog festivala, a tematiziraju istospolne ljubavi u vojsci, skinhead kulturu, transrodnost, seksualne želje i slično.

Programi se održavaju, na više gradskih lokacija, kao što je kino Tuškanac, Europa, Lisinski, MM centar, Gjuro i Točkica.

Na festivalu, koji po riječima organizatora stoji stotinjak tisuća eura, gostovat će umjetnici iz 15 zemalja. Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu izdvojili su 120 tisuća kuna, dok su najveći dio dala različita veleposlanstva i kulturni centri.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara