"Sljedeći mafijaški napad će odnijeti više nedužnih života"

DUŠAN MILJUŠ, novinar Jutarnjeg lista, u HRT-ovoj emisiji Otvoreno je iznio bojazan da bi sljedeći mafijaški napad mogao odnijeti veći broj nedužnih života.

Miljuš je to objasnio tvrdnjom kako bi se time slijedila pravila mafijaškog ratovanja, prilikom čega suprotstavljeni klanovi uvijek nastoje eskalirati količinu nasilja u međusobnim odmazdama kako bi pokazali snagu i bezobzirnost. Ako se u prethodnim napadima malo brinulo o mogućnosti pogibije nedužnih ljudi, odnosno prolaznika, toga će još manje biti sljedeći put.

Emisija, posvećena policijskoj akciji hvatanja osumnjičenika za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, također se dotakla današnjeg ubojstva u Savici. Na pitanje je li ono povezano sa slučajevima Pukanić i Hodak, Miljuš je odgovorio da je "prerano za zaključke", te da je možda u pitanju koincidencija, odnosno "osvete na nižim razinama", a možda i ne.

Miljuš je također u emisiji spominjao "izvanredne situacije i pucnjave na auto-cesti" koje su navodno koincidirale sa sastankom ravnatelja hrvatske i srpske policije na tajnoj lokaciji kod Slavonskog Broda.

"Hrvatskoj nisu potrebne izvanredne mjere"

Uz Miljuša je jedan od gostiju u emisiji bio i ministar pravosuđa Ivan Šimonović koji na samom početku nije mogao sakriti smiješak na licu. On je prvenstveno govorio o planovima za buduće antimafijaško zakonodavstvo koje se tiče oduzimanja protupravno stečene imovine, izmjena kaznenog zakona i uskočkim sudovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimonović je naglasio kako u Hrvatskoj nisu potrebne izvanredne i ishitrene mjere. Priznao je kako u EU ima "onih koji nas previše ne vole" te koji će pokušati iskoristiti najnoviju situaciju kako bi usporili hrvatski put u EU. Međutim, Hrvatska će pokazati da će problem organiziranog kriminala riješiti na "europski način".

Ivo Josipović, zastupnik SDP-a, također je podržao koncept korištenja "skalpela umjesto sablje", ali naglasio da je "važno tko drži skalpel u ruci".

Ante Barišić, predavač na FPZ i stručnjak za obavještajna pitanja, smatra kako su naručitelji ubojstva Pukanića zapravo za metu imali Hrvatsku. Iako ne vjeruje u teorije zavjere, sprega organiziranog kriminala i obavještajnih službi asocira na snage koje su početkom 1990-ih dovele do "libanonizacije Jugoslavije", a koje sada žele od Zapadnog Balkana napraviti područje nestabilnosti.

Globalna ekonomska kriza će, međutim, spriječiti sve te scenarije jer je sve skeptike uvjerila u nužnost stvaranja svjetske vlade koja se već sada formira, rekao je Barišić.

Tijekom emisije je iz Beograda javio i HRT-ov novinar Goran Rotim koji je komentirao reakcije u Srbiji na najnovije događaje, uključujući tu i najavu stvaranja zajedničkih hrvatsko-srpskih policijskih timova.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara