Račan, Banac, Radoš: Dobit ćemo izbore

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan i njegovi koalicijski partneri, predsjednik LS-a Ivo Banac i Libre Jozo Radoš, ocijenili su da je lijeva koalicija jamstvo da će Hrvatska ući u planiranom roku u EU i da će pobijediti na predstojećim parlamentarnim izborima.

SDP je danas predstavio program i stranačke izborne liste sa 140 izbornih kandidata, na kojima je manje od polovice dužnosnika SDP-a iz mandata ove Vlade i Sabora, a na listama je i 27 koalicijskih kandidata LS-a, Libre i IDS-a.

SDP je u 6., 4, i 10. izbornoj jedinici u koaliciji s LS-om, a LS-ovi kandidati u preostalih 7 izbornih jedinica bit će na SDP-ovoj listi. S Librom je u koaliciji u četiri izborne jedinice (2., 3., 4. i 10.), s tim da im se u dvije (4. i 10.) pridružuje i LS. U jednoj, osmoj izbornoj jedinici SDP je u koaliciji s IDS-om.

Nositelj svih SDP-ovih lista je Ivica Račan, osim u osmoj izbornoj jedinici (Istarska i zapadni dio Primorsko goranske županije) gdje je po koalicijskom predizbornom sporazumu s IDS-om, nositelj liste Damir Kajin.

Govoreći o programu koji biračima nudi SDP, Račan je istaknuo da je ta stranka u protekle četiri godine sa svojim koalicijskom partnerima odgovorno obnašala vlast, i da će se tog principa držati i u narednom mandatu. To se odnosi, istaknuo je, na odgovorno obnašanje vlasti prema građanima i prema interesima države.

Držat će se i drugih ranije utvrđenih principa, kao što je pošteno obnašanje javnih funkcija, bez bogaćenja državnih dužnosnika korištenjem privilegija vlasti.

SDP će se, dodao je, zauzimati i dalje za legalističku vlast, iako su to neki, kako je rekao, iskoristili kako bi legalizirali pljačku i korupciju. "Borba protiv toga nastavit će se voditi i u idućem mandatu", obećao je Račan.

Dodao je kako je koalicijska Vlada svjesna svojih propusta, ali i ciljeva u budućnosti.

"Ciljevi u idućem mandatu su politička stabilnost, razvoj, smanjenje nezaposlenosti, rast životnog standarda, jačanje socijalne sigurnosti i ulazak u EU", rekao je Račan.

Naglasio je da je nakon smjene HDZ-a s vlasti koalicijska Vlada odmaknula Hrvatsku od gospodarskog ponora i osigurala razvoj zemlje.

"Građani su tome pridonijeli, ali zbog reformi koje su se provodile nisu mogli osjetiti bolji životni standard i veće plaće. Efekte provedenih reformi građani će osjetiti u idućem mandatu, kad očekujemo porast životnog standarda", rekao je Račan.

SDP-ovi članovi Vlade Mato Crkvenac, Slavko Linić i Ljubo Jurčić obećali su u narednom mandatu stabilan gospodarski rast, razvoj, konkurentnost, povećanje izvoza, te privatizaciju u funkciji razvoja - ekonomski opravdanu i socijalno izdržljivu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara