Račan: Dobar prijem hrvatskog izaslanstva u EU rezultat je rada bivše vlasti

DOBAR prijem izaslanstva hrvatske Vlade kod čelnika Europske unije nije iznenađenje već rezultat rada bivše vlasti koja je osigurala dobar međunarodni rejting Hrvatske, izjavio je danas predsjednik SDP-a Ivica Račan.

Uoči dvodnevnog zasjedanja SDP-ova vodstva na Sljemenu, Račan je na konferenciji za novinare u Tomislavovu domu rekao kako je europska turneja premijera Ive Sanadera bila uspješna, te da su "samo vladajuće strukture imale nepotreban strah od prijema".

"Dok god se Hrvatska bude demokratski predstavljala naši će predstavnici biti dobro prihvaćeni u Europi", kazao je.

Račan je istaknuo da je dobar prijem kod predstavnika EU rezultat zatečenog dobrog međunarodnog položaja Hrvatske, te pozvao HDZ-ovu vlast da učini korak dalje u približavanju Hrvatske EU.

"Očekujem da će nova vlast nakon pozitivnog mišljenja o kandidaturi Hrvatske za članstvo u EU, onime što bude radila osigurati službenu kandidaturu i početak pregovora o članstvu u EU", dodao je.

Ocjenjujući prve poteze nove vlasti, predsjednik SDP-a rekao je da su "određene geste i potezi" HDZ-a dobri i pozitivni te na liniji dosegnutog stupnja demokratičnosti, ali da će cjelovitu ocjenu nove vlasti moći dati tek kada se uhvati u koštac s gorućim problemima u državi.

Da treba pričekati s ocjenom karaktera HDZ-ove vlasti Račan smatra i zbog, kako je rekao, "ponekih afera", prije svega zbog "prebrzog micanja" ljudi iz državnih službi bez provjere njihove kvalitete i stručnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao primjer je naveo jučerašnju ostavku veleposlanika RH u Sloveniji Celestina Sardelića. "Mogu razumjeti njegovo nezadovoljstvo zbog ignoriranja od vlasti. Takvi postupci, koji se obavljaju na umiveni način, zabrinjavajući su znak i u suprotnosti od Sanaderovih gesta", kazao je Račan.

Lošim političkim potezima ocijenio je i, kako kaže, prebrze optimističke izjave o, primjerice, brzom rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Slovenije te slanju vojnika u Irak.

"Bolje je biti oprezniji u najavama i izjavama da se ne bi pretvorile u velike iluzije i velika razočaranja", drži Račan.

Na novinarski upit smatra li da je dolaskom HDZ-a na vlast omekšao odnos Haškog suda prema Hrvatskoj, Račan tvrdi da ne vidi razliku u tom odnosu za vrijeme bivše i sadašnje vlasti.

"Zašto je haško tužiteljstvo pristalo da se dokumenti daju Gotovininim odvjetnicima drugo je pitanje, ali od toga ne bi pravio veliku politiku. Vlasti je bolje da malo pričeka i ne bude preoptimistična", rekao je, poželivši Vladi uspjeh u politici prema Haagu.

(Hina) tr az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara