Račan: Državni vrh nije donio odluku o odbijanju američkog zahtjeva

Račan: Državni vrh nije donio odluku o odbijanju američkog zahtjeva
PREMIJER Ivica Račan u današnjoj pisanoj izjavi za medije navodi da je neistinita informacija kako je Hrvatska odlučila odbiti američke zahtjeve da potpiše sporazum o neizručivanju američkih vojnika Međunarodnom kaznenom sudu i da takva odluka nije donijeta na jučerašnjem konzultativnom sastanku državnog vrha.

"Krajnje je neistinita i nekorektna informacija kako je Hrvatska odlučila odbiti američke zahtjeve da potpiše sporazum o neizručivanju američkih vojnika Međunarodnom kaznenom sudu. Takva odluka nije donijeta i nije ni mogla biti formulirana na konzultativnom sastanku Predsjednika države i premijera sa suradnicima u ponedjeljak", stoji u izjavi premijera Račana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Polazeći od prijateljskih odnosa SAD i Hrvatske, te zajedničkoga sudjelovanja u antiterorističkoj koaliciji, na sinoćnjem sastanku hrvatskog državnog vrha razmatrano je što sve treba poduzeti da bi američki partneri imali razumijevanja za specifičnu hrvatsku situaciju.

Vjerujemo da će američka stranka razumjeti kako je Hrvatska upravo na putu pristupanja u EU-u čiji odgovor očekuje početkom slijedeće godine, a EU će svakako ocjenjivati jesmo li na liniji njezinih stavova o stalnom Međunarodnom kaznenom sudu. Osim toga, Hrvatska ima vlastite, čvrste obveze prema Haškom tribunalu, navodi se u premijerovoj izjavi.

Račan također podsjeća da Predsjednik SAD-a može izuzeti određenu zemlju od sankcija zbog nepotpisivanja sporazuma, i izražava uvjerenje da Hrvatska ima jake argumente za dobivanje takvog izuzeća.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara