Račan: HNS doživljava SDP kao konkurentsku stranku

Predsjednik SDPa Ivica Račan ponovno je danas odbacio tvrdnje HNSa da je na djelu velika koalicija SDPa i HDZa, rekavši kako žestinu obrušavanja HNSovaca na njegovu stranku objašnjava HNSovim doživljavanjem SDPa kao konkurentske stranke.

"S obzirom na učestale iste izvore koji tvrde da je na djelu velika koalicija razumijem da priželjkuju da ona postoji jer se prema SDP-u ponašaju konkurentski. Žao mi je da im ne možemo ispuniti ta očekivanja, to su pusti snovi", kazao je Račan na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Točno je, kaže, da je inicirao suradnju s HDZ-om oko strateškog nacionalnog cilja - ulaska Hrvatske u EU, ali ističe kako i dalje nema suglasja i suradnje SDP-a i HDZ-a oko niza drugih pitanja.

"Suradnja da, koalicija ne", istaknuo je Račan, najavivši da će se njegova stranka i dalje žestoko politički sukobljavati s HDZ-om oko brojnih gospodarskih, socijalnih i drugih pitanja.

"HDZ na mala vrata pokušava politički pokoriti HRT, a mi se s tim nećemo složiti, tu ćemo se žestoko politički sukobljavati", dodao je.

Račan je naglasio kako nije točno da trenutno bolje surađuje s premijerom Ivom Sanaderom nego s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić, a na njezine današnje tvrdnje kako je na djelu velika koalicija SDP-a i HDZ-a, odgovorio je da mu ne pada na pamet "kvalificirati i diskvalificirati HNS".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Čuvam se teških riječi, što se ne može reći da isto rade u HNS-u. Mi ne dajemo upute HNS-u što treba činiti i kako se ponašati, ne miješamo se u njihovu kadrovsku politiku, što nije slučaj u drugoj stranci", rekao je.

Napomenuo je da SDP nesuglasice s HNS-om ne doživljava kao sukob s tom strankom niti je doživljava kao konkurenciju, dok, kako ocjenjuje, HNS očito njegovu stranku smatra preprekom svojim ambicijama.

"Opaske iz HNS-a su bura u čaši vode i nadam se da ćemo u suradnji s HNS-om uspostaviti hijerarhiju interesa i učiniti sve da ne narušimo krupne međusobne interese", dodao je Račan.

SDP je danas u saborsku proceduru uputio dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojima se predviđa obveza svakog javnog dužnosnika da u izvješću o imovini daje podatke o načinu stjecanja imovine i izvorima sredstava s kojima je ta imovina stečena.

Po Račanovu mišljenju, te će zakonske dopune nepotrebnim učiniti aktualni rat istražnim povjerenstvima u Saboru, jer će, kaže, jasno pokazati da svi dužnosnici nisu isti, "da postoje oni koji su se obogatili pa se postavlja pitanje na koji način".

(Hina) xtr yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara