Račan: Hrvatska ima potporu Njemačke za kandidaturu za EU

HRVATSKI premijer Ivica Račan izjavio je u ponedjeljak navečer u Berlinu nakon susreta s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom da Hrvatska ima podršku Njemačke za svoju kandidaturu za punopravno članstvo u EU.

´Izuzetno sam zadovoljan razgovorom s kancelarom Schroederom u kojem je pokazano visoko razumijevanje za hrvatsku nakanu da podnese zahtjev za punopravno članstvo u EU´, rekao je premijer Račan novinarima u hrvatskom Veleposlanstvu u Berlinu nakon susreta s njemačkim kancelarom koji je trajao nešto dulje od predviđenih pola sata.

Premijer Račan je prenio Schroederove riječi da je ´stvar Hrvatske kada će podnijeti kandidaturu, a Njemačka će je podržati´.

´Još jednom je iskazan interes za reforme koje su u tijeku, sa zadovoljstvom je prihvaćena naša izjava da od njih ne odustajemo´ rekao je hrvatski premijer.

Premijer Račan je rekao da je u razmjeni mišljenja s kancelarom Schroederom ocijenjeno da hrvatska postignuća u reformama čine njezin zahtjev za članstvo u EU normalnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Račan je rekao da je pozvao kancelara Schroedera da posjeti Hrvatsku te je izrazio očekivanja da će se to dogoditi sredinom ove godine.

Upitan je li bilo riječi o kriterijima koje Hrvatska treba ispuniti za članstvo u EU premijer Račan je rekao da je njegov njemački sugovornik spomenuo samo ono što i ´sami znamo´.

´Valja ispuniti određene kriterije koje smo i sami postavili pred sebe´, rekao je Račan.

Berlin je prva postaja Račanove turneje po europskim prijestolnicama s ciljem traženja potpore za hrvatsku kandidaturu za punopravno članstvo u Europsku uniju, koju Zagreb namjerava podnijeti krajem sljedećeg mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara