RAČAN: HRVATSKA NIJE DONIJELA ODLUKU O ULASKU U RAT PROTIV IRAKA

Premijer Ivica Račan izjavio je u srijedu da Hrvatska podupire mirno rješenje iračke krize i da nije donijela nikakvu odluku o ulasku u rat protiv Iraka.

´Nasuprot određenim interpretacijama, Hrvatska nije donijela nikakvu odluku o ulasku u rat´, izjavio je Račan na izvanrednoj konferenciji za novinare.

´Hrvatska zagovara mir i rješavanje sporova političkim sredstvima´, ustvrdio je premijer rekavši da Hrvatska to čini osobito stoga što je i sama nedavno iskusila ratne strahote.

Podsjetio je da Hrvatsku, kao članicu UN-a, obvezuju dokumenti Vijeća sigurnosti (VS) i dodao da je Vlada ´do daljnjega spremna podržati ono što se dogovori u UN-u´.

´No, ako Hrvatska bude suočena sa zahtjevima da sudjeluje u akcijama mimo odluka UN-a, znat ćemo odgovoriti´, istaknuo je Račan.

Po njegovim riječima, to je teška i odgovorna odluka iza koje mora stajati velika odgovornost, poštivanje hrvatskog Ustava i zakona i uvažavanje javnog mišljenja.

´Ako to bude, onda ćemo stati, trezveno razmisliti o konzekvencama ove ili one odluke i u skladu s Ustavom i zakonom, uvažavajući mišljenje javnosti, znati donijeti odluku´, istaknuo je Račan.

Dodao je da dotad ´svako dizanje prašine i sumnje u hrvatsku politiku nije korektno´. Ocijenio je da su neke izjave o hrvatskoj politici spram Iraka mogle biti ´kvalitetnije i manje neprecizne´. To se, rekao je, odnosi i na izjavu zemalja Vilniuske skupine, kojoj je prigovorio da je neprecizna i da omogućuje različite interpretacije.

Ocijenio je da iz izjave, s kojom se suglasio i hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, ´ne proizlaze nikakve obveze´ i da Picula time nije prešao okvire službene politike Zagreba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara