Račan: Hrvatska za mirno rješenje, rat posljednja opcija

HRVATSKA podupire borbu protiv terorizma, ali istodobno inzistira na pokušajima mirnog rješenja iračke krize i ratu kao posljednjoj opciji, izjavio je hrvatski premijer Ivica Račan nakon zajedničke sjednice saborskih odbora za vanjsku politiku te unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

´Reakcije nakon potpisivanja izjave Vilinuske skupine bila je ishitrena, Hrvatska tom izjavom nije ušla u rat niti preuzela bilo kakve ratne obaveze´, naglasio je Račan. ´Prošli tjedan na sjednici Vlade usvojeno je stajalište prema Iraku i ono je sasvim jasno - Hrvatska podupire borbu protiv terorizma, istodobno inzistira na pokušajima mirnog rješenja iračke krize i ratu kao posljednjoj opciji´, rekao je premijer i istaknuo da su time uklonjene bilo kakve moguće pogrešne interpretacije vilniuske deklaracije.

Ta je izjava potpisana kako bi se doprinijelo pritisku na režim Sadama Huseina i pomoglo u provedbi rezolucije Vijeća sigurnosti, a istodobno nisu preuzete nikakve obveze, pojasnio je Račan.

´U rješavanju iračke krize neophodno je jedinstvo EU i Sjedinjenih Država i Hrvatska podupire napore da se to jedinstvo ostvari. Hrvatska se također pridružuje jučer usvojenim stajalištima EU, kojima se upozorava na opasnost režima Sadama Huseina i daje mu se posljednja prigoda za prihvaćanje i primjenu rezolucije 1441´, kazao je Račan.


Tek ako podjela u međunarodnoj zajednici bude konačna, Hrvatska će donijeti odluku gdje će se svrstati, rekao je premijer. ´Odluka će biti laka ako eventualnu akciju protiv Iraka odobri Vijeće sigurnosti, ali ako dođe do jednostrane akcije Sjedinjenih Država ili skupine zemalja, ta će odluka za Hrvatsku biti jako delikatna´, rekao je Račan, naglasivši da će se o možebitnom sudjelovanju Hrvatske u ratu odlučivati u skladu s Ustavom i zakonom.

Zamoljen da komentira jučerašnju oštru kritiku francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca upućenu Vilniuskoj skupini, hrvatski je premijer rekao da ne želi ´polemizirati s ovom ili onom izjavom´ i izrazio uvjerenje da će EU imati snage prevladati unutarnje podjele ´u svoju korist i u korist mira´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara