Račan i Rop razgovarali o otvorenim pitanjima

ZAGREBAČKI summit Kvadrilaterale predsjednici vlada Hrvatske i Slovenije, Ivica Račan i Anton Rop iskoristili su za kraći bilateralni sastanak, prvi od stupanja na dužnost novog slovenskog premijera, na kojem je bilo riječi o otvorenim pitanjima koja opterećuju odnose dviju zemalja.

´Dogovorili smo se za politiku postupnih koraka, da će se na područjima gdje je to moguće neke stvari rješavati ubrzano, a da ćemo za ona pitanja koja su važnija, koja su najveća uzeti vrijeme za razmišljanje i pokušati postupno tražiti rješenja´, rekao je u novinarima slovenski premijer Rop.

Razmotrili smo najvažnije probleme i dogovorili se da tražimo rješenje za nuklearanu elektranu, ratifikaciju sporazuma o NEK-u, a govorilo smo i o zakonima te o rješavanju drugih otvorenih pitanja, dodao je slovenski premijer.

U tom kontekstu Rop je izrazio mišljenje da treba ratificirati sporazum o NEK-u, s čime se u Sloveniji oteže od sredine prošle godine, napominjući kako se na slovenskoj strani kao novi elementi pojavljuju neke direktive EU koje su u pripremi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored NEK-a, među najsloženija otvorena pitanja spada problem definiranja granica i dug Ljubljanske banke hrvatskim štedišama.

Predsjednici vlada Hrvatske i Slovenije razgovarali su i o gospodarskoj suradnji, te su se u tom okviru zauzeli za rješenje problema vezanih uz ponudu Termi Čatež za kupovinu turističkog poduzeća Sunčani Hvar, rekao je Rop.

Na sastanku Kvadrilaterale, slovenski premijer, kao i premijeri Italije i Mađarske, pružili su snažnu podršku ubrzanom primanju Hrvatske u članstvo EU i NATO-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara