Račan i Sanader odbacili mogućnost poslijeizbornog koaliranja

ČELNICI SDP-a i HDZ-a, Ivica Račan i Ivo Sanader, odbacili su svaku mogućnost poslijeizbornog koaliranja tih dviju stranaka, o čemu su posljednje vrijeme nagađali neki mediji.

Račan i Sanader su, u HTV-ovoj emisiji "Forum", naglasili da je riječ o najvećim političkim strankama u Hrvatskoj, koje su u središtu medijske pažnje, pa se, kažu, često o njima pišu i neistine.

"Gdje bih stigao kad bih komentirao sve neistinite napise o SDP-u? Mogu samo reći da koaliranje s HDZ-om nije dio izbornog programa SDP-a", kazao je Račan, a Sanader je naglasio da takva koalicija "ne dolazi u obzir".

U emisiji "Forum" su, uz Račana i Sanadera gostovali i predsjednici HSS-a Zlatko Tomčić, HSLS-a Dražen Budiša, HSP-a Ante Đapić i HNS-a Vesna Pusić.

Upitani što očekuju od izborne kampanje i predstojećih parlamentarnih izbora 23. studenoga, stranački vođe složili su se da će o izbornim rezultatima odlučiti programi stranaka.

Protive se tezi da je pred birače postavljen zahtjev da se opredijele između dva ideološki suprotstavljena bloka - jednog okupljenog oko SDP-a, a drugog oko HDZ-a.

"Ne bih podcjenjivao birače. Kampanja je doduše počela bipolarizacijom, ali mislim da će završiti kao borba stranačkih programa, prije svega gospodarskih", ocijenio je Tomčić.

Ponovio je da HSS na izbore izlazi samostalno, te da će o mogućim poslijeizbornim koalicijama pregovarati tek nakon izbora. Nije se složio s tvrdnjom da bi poslijeizborni pregovori značili političku trgovinu, budući da birači na taj način ne mogu znati za koju opciju doista glasuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vesna Pusić naglasila je pak kako birači moraju znati za koji politički projekt glasuju, a da se stranke "moraju postaviti iza projekta koji će biti na vlasti". Ponovila je svoju ocjenu da bi raskidanje aktualne koalicije nakon izbora značilo "izdaju projekta Hrvatske kao moderne, demokratske europske države".

Đapić smatra da HSS-u neće pomoći "nesvrstavanje" u političke blokove. "Nije istina da je nebitno tko je s kim bio. Za pogreške ove vlasti jednako su krive sve koalicijska stranke, i SDP i HNS i HSS", kazao je Đapić.

Račan smatra da poslijeizborne pregovore o sastavljanju vlasti "ne treba sotonizirati", jer je budućnost Hrvatske, kao i europskih država, u koalicijskim vladama.

U proteklom je mandatu, po njegovu mišljenju, bilo presudno pokazati političku stabilnost Hrvatske. "Hrvatska se po prvi puta suočila s koalicijskom vlasti. Moramo razlučiti što je normalna politička debata i shvatiti da razmirice u koaliciji nisu politička katastrofa", rekao je Račan.
Protekli mandat svoje vlade ocijenio je "uspješnim u većem dijelu", obećavajući da će u idućem mandatu dovršiti započeto.

U prilog svojoj tvrdnji naveo je podatke o stabilnom gospodarskom rastu, rastu BDP-a, te, kako je kazao, "realnom rastu životnog standarda, koji građani, nažalost, još ne osjećaju".

Suprotnog je mišljenja Sanader, koji aktualnoj vlasti posebno zamjera "klijentelistički pristup i borbu za fotelje", a upozorio je i na velik porast vanjskog duga i potrošnje.

Kritike aktualnoj vlasti iznio je i Budiša, optužujući je za neispunjenje predizbornih obećanja, zbog čega je, kaže, "HSLS napustio tu neuspješnu koaliciju, koja je učinila vrlo malo".

Odgovorio mu je Tomčić, rekavši da se "teren ne napušta nakon prvoga primljenog gola", te da je Budiša "trebao imati više strpljenja u koaliciji".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara