Račan i Tomčić: nismo razgovarali o sudbini koalicije (duža)

Predsjednici SDPa i HSSa Ivica Račan i Zlatko Tomčić danas su bili jedinstveni u izjavama da na njihovom jučerašnjem i prethodnim bilateralnim sastancima nije bilo riječi o sudbini koalicije, a posebno ne o datumu izbora, već da se razgovaralo samo o unutarstranačkim odnosima.

Račan i Tomčić to su odvojeno izjavili nakon današnjega sastanka vladajuće koalicije na kojemu nisu bili predsjednica HNS-a Vesna Pusić i predsjednik LS-a Ivo Banac.

Račan je na konferenciji za novinare u Vladi kazao da s Tomčićem nije razgovarao o odnosima u peteročlanoj koaliciji, već samo o odnosima SDP-a i HSS-a, rekavši da je takvih razgovora ´bilo i bit će ih i ubuduće´.

Odbacio je optužbe predsjednice HNS-a Vesne Pusić koja je optužila SDP i HSS da odluke o koaliciji donose u bilateralnim razgovorima, zbog čega se nije odazvala na današnji sastanak ´petorke´.

Odluke u okviru koalicije donosit će se samo u razgovorima svih pet koalicijskih stranaka, rekao je Račan, istaknuvši da je bilateralne razgovore vodio i s čelnicima ostalih stranaka ´petorke´, te da će biti vremena da se preispitaju odnosi u koaliciji ´u mirnim i trezvenim razgovorima´.

´Ne valja kada se svađate, ne valja kada razgovarate, pa šta onda valja. Uz ovu količinu problema ne želim više o tome govoriti. Kada sam već odgovoran za sve probleme bolje je ne stvarati osobne nove probleme´, poručio je.

´Problem koalicije nije, možemo li izbrisati međusobne razlike, jer u demokraciji to nije moguće, već kako živjeti s razlikama i napraviti kompromis´, zaključio je Račan.

Zlatko Tomčić novinarima je u Saboru izjavio da ga čude izjave predsjednice HNS-a, napomenuvši kako je poznata praksa da se pojedine stranke bilateralno sastanu i razgovaraju bez koordinacije koalicije, ali uz pretpostavku da ne donose odluke u okviru koalicije.

Novinarima je potvrdio da je s Račanom razgovarao isključivo o odnosima između dviju stranaka. ´To je naše pravo koje ćemo i dalje zadržati´, kazao je.

´Naši razgovori dokaz su da u ovim vrlo kompliciranim uvjetima pokušavamo biti odgovorni´, dodao je.

Nije želio komentirati odnose u koaliciji, rekavši da bi prije podnošenja hrvatske aplikacije za članstvo u EU bilo ´nedovoljno politički mudro donositi zaključke o sudbini koalicije i o tome kako nastaviti dalje´.

Najavio je skori prošireni sastanak vodstava SDP-a i HSS-a, također isključivo o unutarstranačkim odnosima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje postoji li dokument o minimumu funkcioniranja koalicije do kraja mandata, Tomčić je rekao da nikada nije čuo za takav dokument.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara