Račan lako pobijedio u utrci bez protukandidata, Bandić osramoćen

Račan lako pobijedio u utrci bez protukandidata, Bandić osramoćen

NA KONVENCIJI SDP-a Ivica Račan je potvrđen za predsjednika stranke do 2008., dok je Bandić teško poražen u utrci za Račanovog zamjenika, usprkos lecima kojima se nagovaralo izaslanike da glasaju za njega.

Račan predsjednik SDP-a do 2008.

Račan je, kao jedini kandidat za predsjednika, dobio 958 glasova, a 184 glasa nisu bila valjana.

Zahvaljujući na iskazanom povjerenju, Račan je u ime novoizabranog vodstva izaslanicima poručio kako je svjestan obveze da to povjerenje i opravda u idućim mjesecima i godinama.

Planove stranke za iduće parlamentarne izbore Račan je pokazao skinuvši s kulise prometni znak "radovi na cesti", koji je zamijenio znakom "uspon 33 posto".

Težak poraz Bandića

Na Konvenciji je izabrana i Račanova zamjenica - dosadašnja potpredsjednica stranke Željka Antunović, koja je osvojila 710 glasova i u drugom krugu izbora pobijedila čelnika zagrebačkoga SDP-a Milana Bandića (288 glasova), koji je pak izabran u Glavni odbor stranke.

Za potpredsjednika stranke izabrani su Zlatko Komadina, Milanka Opačić i Ingrid Antičević-Marinović. Izabrano je i 11 članova Nadzornog odbora, te 63 člana Glavnog odbora.

Bandićevi leci

Među izaslanicima 9. izborne konvencije SDPa pojavila se lista s navodnim favoritima zagrebačke organizacije SDPa za stranačke dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom se listom SDP-ovcima sugerira da za zamjenika predsjednika SDP-a izaberu dogradonačelnika Milana Bandića.

Za potpredsjednike se predlažu Zvonimir Mršić i Zlatko Komadina, a na listi nisu spomenute Mirjana Ferić Vac i zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić, iako ih je gradski odbor SDP-a predložio za potpredsjednice.

Ta je lista među izaslanicima nazvana "Bandićevom", što je Bandić odlučno opovrgnuo.

"Nemam veze s time i ne znam tko se igrao s listama" rekao je Bandić novinarima. Naglasio je da mu takva manipulacija listama nije potrebna. "Pobjednik sam bio prije ovih izbora i to sam i ostao", rekao je Bandić.

Na letke se oštro osvrnuo i Račan: "Pokušaj pojedinaca da se trguje uime vas, vaših glasova i vašeg obraza ne smatram dobrim. Pokažimo da je SDP znatno bolji od slabosti nekih od nas, lidera i liderčića."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara