Račan: Neodmjerena Žužulova izjava u Izraelu

SDP ocjenjuje neodmjerenom prekjučerašnju izjavu ministra vanjskih poslova Miomira Žužula u Izraelu koju je dao odgovarajući na novinarsko pitanje što misli o predsjedniku palestinske uprave Jaseru Arafatu.

"Ne mislimo da je istup ministra Žužula bio dobar jer jedna krizna regija kao što je Bliski istok zahtijeva suptilniji i odmjereniji pristup neovisno s kim se razgovara, kako zbog teških problema u toj regiji tako i zbog vjerodostojnosti hrvatske pozicije i interesa", izjavio je na današnjem SDP-ovom briefingu za novinare predsjednik stranke Ivica Račan.

Žužul je za posjeta Izraelu 15. ožujka izrazio sućut narodu i državi Izrael zbog žrtava terorističkog napada koji se dan ranije dogodio u Ashdodu, ističući stajalište Hrvatske da prioritet međunarodne zajednice mora biti borba protiv terorizma.

Nakon zajedničkog sastanka hrvatski i izraelski ministri vanjskih poslova Žužul i Sylvan Shalom dali su izjave za novinare, a odgovarajući na novinarsko pitanje što misli o predsjedniku palestinske samouprave Jaseru Arafatu, Žužul je izjavio - teško je reći s kim bi Izrael trebao pregovarati s palestinske strane i mi smo zabrinuti što nema jasnog partnera i nadamo se da će Palestinci uspjeti pronaći vodstvo koje će moći pregovarati i postići mir.

Jučer je ministar Žužul u komentaru te izjave rekao da je iskazao jasan stav Hrvatske, identičan onome u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Račan smatra da njegov (Žužulov) istup nije bio na liniji politike i stavova EU, napomenuvši da su zaključci Vijeća ministara EU osudili neke izraelske poteze, poput gradnje zida.

SDP-ov savjetnik za vanjsku politiku Zoran Milanović tvrdi da je Žužul takvim istupom pokušao popraviti "višegodišnje štete koje je bivša HDZ-ova diplomacija nanijela Izraelu". "Takva politika dodvoravanja sigurno neće koristiti već štetiti Hrvatskoj", ocijenio je.

U prilog tvrdnji da bi Žužulove izjave mogle štetiti hrvatskim vanjskopolitičkim ciljevima Milanović upozorava da će nakon ovoga trebati uložiti jako mnogo truda kako bi se arapske zemlje nagovorilo da podrže hrvatsku kandidaturu za članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a.

Predsjednik SDP-a ponovio je raniji stav stranke o protivljenju slanja hrvatskih vojnika u Irak sve dok UN ne preuzme civilno i vojno vođenje obnove te zemlje.

Govoreći o ratifikaciji Sprorazuma o stabilizaciji i priključivanju (SSP) u talijanskom parlamentu, Račan je rekao da "razlog odgodi ne vidi u prihvaćanju HSP-ova amandmana da se u proračunu za ovu godinu izdvoji novac za podmirenje duga talijanskim esulima, kako to navodi tisak".

"Riječ je o još jednom pritisku na hrvatske ustupke, ne zbog nikakvog amandmana. Mislim da veći utjecaj na to ima ekološko-ribolovna zona", ocijenio je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara