Račan o najavljenom studentskom prosvjedu

Premijer Ivica Račan izjavio je da će hrvatska Vlada u petak u sklopu posebne točke raspraviti kako riješiti poteškoće u vezi nevraćanja razlike preplaćenih školarina studentima te da najavljeni studentski prosvjed sigurno neće utjecati na brzinu rješavanja toga problema.

Na kraju današnjega posjeta Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) predsjednik hrvatske Vlade odgovorio je i na novinarski upit o studentskomu prosvjedu što ga je Studentski zbor zagrebačkoga Sveučilišta danas najavio za subotu ako Vlada u roku od 48 sati ne počne studentima isplaćivati razliku preplaćenih školarina.

"Studentski prosvjed sasvim sigurno neće ni usporiti niti ubrzati rješavanje toga problema jer kada se Vlada odredila protiv povišenja studentskih školarina preuzela je na sebe i obvezu da riješi taj problem", istaknuo je Račan.

Zato će Vlada razmotriti načine kako ubrzati rješavanje toga problema, a da to ne bude na štetu studenata, dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu Petar Bezjak najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će se zagrebački Studentski zbor pridružiti prosvjedu studenata ukinutoga splitskog Veleučilišta u subotu 22. studenoga na zagrebačkome Markovom trgu ako Vlada do srijede u 12 sati ne počne vraćati preplaćenu razliku školarina studentima.

Bezjak je izvijestio da se Zboru do sada prijavilo oko dvije tisuće studenata, ali da očekuje isplatu i za ostalih dvije tisuće studenata.

Odlukom ministra znanosti i tehnologije Gvozdena Flege studentske školarine povećane su u lipnju za 60 posto, ali je, zbog studentskih traženja, u rujnu ministar Flego povukao tu odluku i "vratio" školarine na prošlogodišnji iznos. Vlada se pak obvezala da će visokim učilištima, koja su obvezna vratiti razliku preplaćenih školarina, nadoknaditi novac koji će vratiti studentima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara