Račan o nestanku hrvatskih putovnica iz konzulata u Mostaru

Premijer Ivica Račan izjavio je danas, komentirajući nestanak 930 putovnica iz hrvatskoga konzulata u Mostaru, kako je nedvojbeno riječ o kriminalu i da je samo pitanje tko je u tome sudjelovao i tko je odgovoran.

"Valjda će biti lako ustanoviti kako su 'iscurile' putovnice. Osobno ne vjerujem da je to slučajno, no može se pretpostaviti da odgovornost ne može biti na malim izvršiteljima u jednom konzulatu", rekao je Račan novinarima prilikom humanitarno- sportskog susreta na Zagrebačkom velesajmu.

Premijer je ustvrdio kako o povezanosti hrvatskih kriminalnih skupina s drugima u regiji govori i indicija da se Milorad Luković Legija, glavni osumnjičeni za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, navodno skrivao, kako su neki mediji objavili, u Hercegovini.

"To nije ništa novo. Organizirani kriminal je dobro surađivao na ovim prostorima i onda kada vlade i države nisu surađivale, a surađuje i danas", rekao je premijer i istaknuo kako je taj događaj dodatni poticaj za učinkovitije suzbijanje organiziranog kriminala.

Dodao je da je osobno razgovarao s ministrom unutarnjih poslova Šimom Lučinom inzistirajući na istrazi i utvrđivanju odgovornih osoba.

O zahtjevu HDZ-a, HSLS-a, HSP-a i DC-a da se što prije objavi datum izbora, Račan je rekao kako će datum izbor biti objavljen pravodobno, prema zakonu.

Ustvrdio je da u ovom trenutku ne razmišlja o izborima jer Vlada ima posla oko ispunjavanja obveza prema Europskoj uniji, što je, kako je istaknuo, prioritet.

"Hrvatska se ukrcala u taj vlak i ne bi bilo dobro da iz njega ispadne, a oni koji nemaju posla, neka razmišljaju o izborima", rekao je Račan dodajući kako ima dojam da su ljudi u oporbi "malo previše nervozni".

Kad je riječ o osmero kineskih državljana, kojima nije dopušten ulazak iz Slovenije u Hrvatsku zbog sumnje da bi mogli biti zaraženi netipičnom upalom pluća (SARS), Račan je rekao da je taj problem saniran i kako, po njegovim spoznajama, Slovenija zasad nije ništa učinila vezano uz taj događaj.

(Hina) mp ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara