Račan odbio slati hrvatske vojnike u Irak

HRVATSKA neće sudjelovati u vojnim akcijama u Iraku i nije prihvatila nove zahtjeve Sjedinjenih Država za pružanje pomoći u slučaju rata bez suglasnosti Vijeća sigurnosti i UN-a.

 

Takvu su odluku u četvrtak u Vili Weiss donijeli predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivica Račan i predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić, piše Jutarnji list".

 

Vlada je jučer službeno potvrdila  da su između Hrvatske i SAD-a obavljene konzultacije o razvoju događaja u slučaju rata u Iraku.

 

Prema neslužbenim informacijama, novi američki zahtjev u Hrvatsku je stigao prije tri dana, a u njemu se tražilo da se naša vlast očituje o stavu prema mogućoj američkoj akciji u Iraku. Od Hrvatske je zatraženo da osim korištenja zračnog prostora, odobri korištenje zračnih i pomorskih luka, te boravak američkih vojnika na našem tlu.

 

Prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, SAD je od Hrvatske zatražio i aktivno sudjelovanje hrvatskih vojnika u mogućem ratu u Iraku.

Picula: Zagreb će poduprijeti akciju u Iraku uz mandat Vijeća sigurnosti

Hrvatska će poduprijeti rat u Iraku samo ako Sjedinjene Države i njezini saveznici za to dobiju potporu u Vijeću sigurnosti, objavila je Hrvatska televizija prenoseći izjavu ministra vanjskih poslova Tonina Picula američkom veleposlaniku u Zagrebu Lawrencu Rossinu.

U središnjem dnevnku HTV-a pojašnjeno je da je ministar Picula u petak ujutro objasnio američkom veleposlaniku stajališta Hrvatske dogovorena na sastanku državnog vrha u četvrtak.

HTV je prenio da je administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha uputila prije dva dana dopis hrvatskoj vladi kojim je zatražila objašnjenje trenutačnog hrvatskog stajališta.

U priopćenju hrvatske vlada objavljenom u petak navečer stoji da su konzultacije oko Iraka u tijeku te da vlada u javnost ne može iznositi pojedinosti, slijedom dogovora s partnerom. U tekstu se podsjeća da vlada ne odstupa od poznatih stajališta prema iračkoj krizi i da se zauzima za potpunu provedbu stavova VS o Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara