Račan: Odlazak izaslanstva u Portugal ne može biti radni

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan izjavio je danas da se SDP neće ustručavati upozoravati na HDZ-ovo nedemokratsko ponašanje te da će uskoro u javnost iznijeti primjere za to.

"Deklaracije o demokratskom ponašanju su jedno, ali ne znače ništa bez prakse u kojoj je HDZ drastično odstupio", ustvrdio je Račan na konferenciji za novinare SDP-a.

Poziv za subotnju svečanost na zagrebačkom središnjem trgu u povodu očekivanog dobivanja statusa kandidata RH za EU, nisam dobio, no to me ne iznenađuje, odgovorio je Račan novinarima dodavši da treba proslavljati svaki nacionalni uspjeh i da smo do sada na putu u EU imali krupne uspjehe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sutrašnjoj se odluci veselim neovisno o Sanaderovom i Vladinom (ne)pozivu na svečanost. Rekao je da su bivša Vlada kojoj je bio na čelu i SDP skratili vremensko trajanje približavanja EU i uvelike mu pridonijeli, a da je odluka o statusu kandidata EU obveza da se put u EU završi brzo i uspješno. To će biti moguće samo ako dominantno ponašanje bude rad, a ne proslave, poručio je.

Upitan što će njegova zamjenica i zastupnica Željka Antunović raditi tijekom službenog putovanja u Portugalu, odgovorio je da je jučer saznao da saborsko izaslanstvo tamo putuje. Vjerojatno su mislili da bi njihovo prisustvo na večerašnjoj nogometnoj utakmici s Francuskom moglo pomoći hrvatskoj reprezentaciji. Odlazak u Portugal u ovo vrijeme ne može biti radni, jer su domaćini zauzeti domaćinstvom Europskog nogometnog prvenstva, rekao je.

Govoreći o HDZ-ovu nedemokratskom ponašanju SDP-ova potpredsjednica Milanka Opačić ustvrdila je da HDZ pokušava srušiti postojeću lokalnu vlast u sredinama u kojima je ne obnaša, (kao što je to učinio u Požegi). SDP, navela je, traži da HDZ poštuje zakone i da u zakonskom roku raspiše izbore za požeško gradsko vijeće na kojima će građani odlučiti kakvu vlast žele.

Predsjednik požeškog SDP-a Zdravko Ronko podsjetio je na kronologiju zbivanja koje je rezultiralo raspuštanjem požeškog Gradskog vijeća zbog neodržavanja sjednica, a koje je, rekao je, opstruirao njegov predsjednik na inicijativu ministra obrane Berislava Rončevića. Podnijeli smo žalbu Upravnom sudu koja je odbijena, jer ga je, ustvrdio je, obmanuo Središnji ured državne uprave. Najavio je da će s tim u vezi podnijeti tužbu Ustavnom sudu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara